logo F1online.sk

McLaren dáva Ricciardovi novú motiváciu a nádej

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 5. 2020

Mika Häkkinen veľmi dobre vie, čo znamená prísť do McLarenu a dostať sa s ním až na vrchol. Prvého víťazstva v tradičnom britskom tíme sa dočkal až vo svojej štvrtej kompletnej sezóne, no potom získal dva tituly majstra sveta. Čaká podobný príbeh aj Daniela Ricciarda?

Z tímu, ktorý v roku 2018 len dvakrát postúpil do Q3 a v závere sezóny bol objektívne najpomalší spolu s Williamsom, sa opäť stal rešpektovaný súper. Ešte nie je na čele, no reputácia McLarenu opäť rastie, čo tiež stojí za príchodom Daniela Ricciarda. „Ricciardov príchod do McLarenu je úžasným výsledkom pre Zaka Browna a jeho tím ľudí,“ povedal Mika Häkkinen pre podcast Inside Formula One.

Daniel Ricciardo má na konte 7 víťazstiev a 29 pódií. Posledné dve sezóny mu však nevyšli podľa predstáv. V roku 2018 doplácal na technické problémy a s výnimkou víťazstiev v Číne a Monaku bol v tieni Maxa Verstappena. Po vypršaní zmluvy v Red Bulle sa upísal Renaultu, v poradí jazdcov skončil až deviaty a vrcholom bolo štvrté miesto z Monzy.

Stále je to však víťaz pretekov a jazdec s vysokým kreditom. „Je to úžasný talent a vynikajúci jazdec. Zrazu však prestal dosahovať výsledky, čo je škoda. Preto je jeho príchod do McLarenu skvelou správou, pretože tento tím je na pozitívnej ceste k úspechu,“ pokračoval Mika Häkkinen, ktorý vie, o čom hovorí. Veď v McLarene začínal v komplikovanom období, keď sa tím hľadal aj v oblasti dodávateľa motorov a po nevydarenej epizóde s Peugeotom, kde doplácal na nespoľahlivosť, prešiel k Mercedesu a postupne sa šplhal nahor. Nepripomína vám to niečo? Aj teraz si vo Wokingu prešli trpkým obdobím s Hondou, nie ideálnou etapou s Renaultom a čaká ich návrat k Mercedesu.

Otázne je, či cesta na čelo bude tak strmá ako v deväťdesiatych rokoch, keď Häkkinen získal dva tituly majstra sveta. „Tento prestup dáva Ricciardovi novú motiváciu a nádej. McLaren sa neustále posúva pozitívnym smerom a je na veľmi dobrej ceste. Daniel tam má šancu opäť dokázať, že je skvelou osobnosťou a áno, aj skvelým pilotom a tímovým hráčom.“

Kritici môžu Ricciardovi zazlievať, že už po roku „zahodil“ spoluprácu s Renaultom, ktorá bola z finančného hľadiska lukratívna. Ak však po príchode do francúzskej stajne veril, že tam môže opäť vyhrávať, tak rok mu zrejme stačil na to, aby pochopil, že lepší potenciál na úspechy má momentálne McLaren. „Je rok dosť? Áno, pretože pilot spozná potenciál tímu, vie o výkone motora i o tom, akí schopní sú ľudia na aerodynamickom oddelení. Jazdec vie o celkovej situácii v tíme a vie si urobiť obraz o dnešku i budúcnosti. Ricciardo určite po roku vedel, čo robí, a prečo sa rozhodol prejsť do McLarenu.“

Trochu mimo mediálnej pozornosti zostal Lando Norris, ktorého McLaren potvrdil aj pre rok 2021. Mladý Angličan má úžasný potenciál a ak sa mu tentoraz vyhnú technické problémy, bude pre skúsenejšieho Austrálčana vážnym tímovým rivalom. „V McLarene vedia, že Daniel dosiahol v pretekoch niekoľko vynikajúcich výsledkov. Bude mať však vedľa seba Landa Norrisa, veľmi rýchleho mladého jazdca, ktorý už je zžitý s tímom a má určité skúsenosti. Takže pre Ricciarda nebude ľahké prísť do nového tímu a stať sa okamžite tímovou jednotkou,“ uzavrel Mika Häkkinen.

Súvisiace články