logo F1online.sk

Európsku časť sezóny by mohli ukončiť preteky v Silverstone

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2020

Vyhlásenie britskej vlády z piatka spravilo škrt cez rozpočet celej Formule 1. Zamietnutie žiadosti o poskytnutie výnimky na štrnásťdňovú karanténu totiž poriadne komplikuje prvé týždne sezóny, aj keby sa Veľká cena Veľkej Británie neuskutočnila v pôvodnom termíne. Napriek tomu stále nie je vylúčené, že do Silverstone zavítame; mohlo by sa tak stať na konci európskej časti.

Postupom času by sa mala situácia v Británii zlepšovať. “Mohli by sme tie preteky prilepiť na koniec,” navrhol v interview pre The Race Christian Horner. “Mohli by sme ísť do Rakúska, na ďalšie európske podujatia, no a potom sa vrátiť späť do Veľkej Británie. V tom čase už budeme mať dobrý kus z augusta za sebou.”

Britská vláda bude povinnú karanténu a jej podmienky prehodnocovať každé tri týždne. Ak by v priebehu júla došlo k uvoľneniu opatrení, Formula 1 by sa mohla poponáhľať a Silverstone zaradiť do kalendára, ktorý tento rok aj tak nebude úplne pevný. “Dúfame, že dovtedy sa veci zlepšia a pohyb bude povolený vo väčšej miere.”

“Budeme intenzívne testovaní všade, kam pôjdeme. Momentálne sa bavíme o testovaní každý druhý deň,” prezradil šéf Red Bullu a zamyslel sa nad spôsobom, ako aspoň čiastočne vykľučkovať pred povinnou karanténou: “Budeme mať veľa dát o ľuďoch v F1. Prečo by celá táto skupina nemohla byť v karanténe priamo na podujatí? Ľudia, ktorí takto cestujú, sa vlastne aj tak izolujú, prečo by sa tak nemohlo stať na okruhu? Nebudú sa stretávať s ľuďmi z vonku.”

Karanténa vo Veľkej Británii predstavuje obmedzenie aj pre ostatné európske podujatia. Britské tímy sa totiž nestihnú vrátiť späť domov a do tovární, ak medzi jednotlivými pretekmi nebude viac ako dvojtýždňový rozostup. Myšlienka štyroch súťažných víkendov za sebou tak naberá reálne kontúry.

“Jednou z možností je, že by sme mali takýto úsek vonku,” pritakáva Horner. “Vieme, že v Rakúsku budú prvé dva preteky, potom uvidíme, kam pôjdeme. Máme však za sebou dva a pol mesiaca doma, takže nejakých štyri či päť týždňov preč by nebola úplná katastrofa, ak by sme vďaka tomu rozbehli sezónu. Koniec-koncov sme pretekári.”

“Ale nemyslím si, že k tomu dôjde. Situácia sa mení každý deň a Veľká Británia je trochu pozadu v porovnaní so zvyškom Európy, snáď sa to dovtedy zmení. Teraz to prehodnocujú každé tri týždne. Keď začnú čísla klesať, mohli by aj opatrenia uvoľniť. V kalendári máme teraz veľkú voľnosť, keďže na európskych pretekoch nebudú prítomní diváci. Je to v podstate ako objednávanie si testovacieho okruhu,” dodal Horner.