logo F1online.sk

Verstappen odmieta spory s inžinierom: V nedeľu sa ponáhľal na lietadlo

Max Verstappen a Gianpiero Lambiase
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Max Verstappen raz povedal, že keď jeho inžinier Gianpiero Lambiase opustí Red Bull, on pôjde s ním. Tento Talian pôvodne prišiel do tímu ako nástupca Guillauma Rocquelina, pretekového inžiniera Sebastiana Vettela, ale nakoniec vytvoril jeden z pilierov úspechu Maxa Verstappena v tomto tíme. Aj keď sa to niekedy nezdá, obaja muži spolu vychádzajú veľmi dobre.

Verstappen nedokáže len fantasticky točiť s volantom, ale tiež sa v kokpite sám poriadne vytočiť. Jeho prestrelky s Lambiasem v priamom prenose sa stávajú zdrojom nejedného vtipu. Na Maxovu nespokojnosť a nadávky odpovedá Gianpiero častokrát s chladnokrvnosťou a za tie roky sa presne naučil, čo platí na Verstappenovu povahu.

V Austine to bolo opäť poriadne vyostrené, keď Red Bull čelil vážnej hrozbe prehry v boji o víťazstvo. Tím mal jeden voľný tréning, aby našiel to správne nastavenie, navyše na trati, ktorá svojím charakterom Red Bullu úplne nevyhovovala. Najviac však Verstappena trápili brzdy a keď Lambiase náhodou prehovoril v niektorej z brzdných zón, ešte väčšmi tým skrátil Maxovu už beztak krátku zápalnú šnúru.

Po skončení amerických pretekov pogratuloval Gianpiero svojmu pilotovi k víťazstvu a dodal: „Uvidíme sa v piatok.“ To bol podľa mnohých jasný odkaz, že Talian si od Verstappena potrebuje oddýchnuť. Samotný Max však odmieta, že by to bol náznak naštrbených vzťahov vnútri Red Bullu. „Vždy sme spolu vychádzali veľmi dobre. Samozrejme, v zápale okamihu som mu dal na známosť, že sa mi nepáči, keď hovorí v brzdnej zóne,“ povedal Verstappen novinárom v Mexiku.

„Už bolo po pretekoch a Gianpiero potreboval stihnúť skoršie lietadlo domov, tak povedal, že sa uvidíme v piatok. Ľudia potom hovorili, že bol na mňa nasratý. Nech si hovoria, čo chcú, my sme spolu vychádzali vždy dobre,“ odkázal pochybovačom holandský pretekár.

Ten so svojím tímom nezažil úplne vydarený víkend, ale napriek tomu zvíťazil. Mercedes v Austine poriadne pohrozil, ale podľa Verstappena je skoro na unáhlené závery. „Smerom k budúcemu roku sa nemôžem vyjadrovať, ale v prípade Austinu musíte vziať do úvahy hrboľatý povrch a šprintový formát. Po jednej hodine tréningu musíte trafiť nastavenie, čo je tak trochu lotéria,“ hovorí Max.

„Podľa mňa sme boli veľmi konzervatívni a išli až príliš na istotu, kým Mercedes bol zjavne príliš agresívny. Nakoniec to viedlo k diskvalifikácii z pretekov. Vieme, že keď znížite svetlú výšku, zlepšíte výkonnosť svojho auta, ale s tými obrovskými hrboľmi v Austine musíte byť trochu opatrní,“ povedal Verstappen.

„Z týchto dôvodov sme pravdepodobne neboli úplne najlepší. Ťažko povedať, ako to momentálne vyzerá. Je jasné, že v porovnaní so začiatkom sezóny sa na nás súperi dotiahli, ale o koľko? Okrem toho, každý víkend vyzerá inak. Niekedy sú k nám súperi bližšie, inokedy sú zas ďalej. Budúci rok zas nie je možné nijak komentovať,“ uzavrel Max.