logo F1online.sk

Ricciardo: Čaká nás náročný víkend, hlavne ak vyjde safety car

Daniel Ricciardo
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2020

Po zamračenom, upršanom a hmlistom piatku nás čaká o čosi krajší víkend. Vykukne aj slnko, no teplota vzduchu by sa mala krčiť tesne pod desiatimi stupňami. Pre pilotov to bude nová výzva hlavne kvôli manažmentu teplôt pneumatík, avizuje Daniel Ricciardo.

“Dokonca aj na suchej trati bude pri takých nízkych teplotách problém udržať sliky pri živote,” zamyslel sa Daniel Ricciardo po piatkových tréningoch, ktoré sa vlastne nekonali. Situácia je o to náročnejšia, že tímy nemajú z Nürburgringu žiadne dáta; naposledy sa tu jazdilo pred siedmimi rokmi. “Nemyslím si, že to bude len taký jednoduchý víkend. Čakajú nás isté výzvy, ale to je v poriadku.”

Austrálčana takáto zmena potešila. “Počas roka máme veľa pretekov, tak dúfate, že sa dočkáte aj nejakých iných podmienok. Toto by mohla byť najchladnejšia trať, na akej som za poriadne dlhú dobu pretekal. Možno ešte chladnejšia ako na zimných testoch.”

“Samozrejme, že sú tu aj iné premenné, s ktorými sa snažíte vysporiadať, no podľa mňa to výrazne ovplyvní súťažný víkend. Ak vyjde na trať bezpečnostné vozidlo a pneumatiky spadnú pod istú teplotnú hranicu, tak to začne byť čím ďalej, tým šmykľavejšie. Jediný spôsob, ako ich dostať na vyššie hodnoty, je ísť rýchlejšie — keď idete pomaly, strácate priľnavosť. Je to taký začarovaný kruh.”

“Aby ste ich naštartovali, musíte riskovať, nuž a keď riskujete a máte málo gripu, je to náročné,” vysvetľuje Ricciardo. “Všetci ale budeme na jednej lodi, takže to bude o tom, kto to udrží najlepšie.”

Premenlivé počasie sa takmer vždy postará o nejaké prekvapenie. V Renaulte dúfajú, že teraz sa o jedno postarajú práve oni, Ricciardo si splní svoj cieľ a konečne získa vytúžené pódium pre žlto-čiernych.

“Kedy naposledy sme mali nudné preteky na vode alebo takýto víkend? Určite to prináša nejaké oživenie a príležitosti. Myslím si, že pre nás, ktorí sme uprostred toho súboja v strede poľa, sa práve počas takýchto víkendov naskytne poriadna šanca,” doplnil Ricciardo.

Súvisiace články