logo F1online.sk

Podľa Hamiltona by mala FIA prijať “správne rozhodnutia” pre napínavejšie preteky

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 10. 2023

Súčasná Formula 1 je síce na vrchole svojej popularity, ale mohla by byť na tom ešte lepšie, keby sa bojovalo o titul majstra sveta až do posledných pretekov. Lewis Hamilton si to uvedomuje a vyzýva Medzinárodnú automobilovú federáciu, aby konala v záujme fanúšikov športu.

Titulky našich súhrnných článkov z priebehu veľkých cien sa v tomto roku podobajú ako vajce vajcu. Už pätnásťkrát sme totiž museli informovať o tom, že víťazom sa stal Max Verstappen. Holanďan skutočne jazdí ako z veľkej knihy a s dominantným monopostom z pera Adriana Neweyho sa ocitá vo formulovom siedmom nebi. Konkurencia sa ho snaží dostihnúť, ale zmazať také manko nie je úloha na pár mesiacov, ale skôr na pár rokov.

Neexistujúci interný súboj v Red Bulle situáciu len zhoršuje a v súvislosti s F1 sa tak veľmi často skloňujú výrazy ako “nudná”. Zhodou okolností presne tento výraz použil Jack Aitken, čerstvý majster amerického Vytrvalostného pohára Michelin.

Podobný názor má aj Lewis Hamilton, ktorý pripomína výsledky nedávneho výskumu, podľa ktorého záujem fanúšikov o Formulu 1 na sociálnych sieťach dramaticky klesol. Ľahko sa dovtípime, čo je asi za tým.

“Myslím si, že náš šport musí pokračovať v práci na tom, aby sme mali vyrovnanejšie preteky,” vyhlásil Lewis Hamilton. “Myslím, že ste videli ten tohtoročný obrovský prepad v interakciách na sociálnych sieťach. Samozrejme, súťaž má na to veľký vplyv, ľudia ju chcú vidieť.”

To je úloha pre FIA. “Musíme si byť istí, že prijímame správne rozhodnutia, alebo že riadiaci orgán (FIA) prijíma správne rozhodnutia, aby sme si boli vyrovnaní a aby sme sledovali skvelé preteky až do konca.”

Sedemnásobný majster sveta má pre F1 ešte ďalší tip: “Potrebujeme aj viac tribún. Neviem, či by sme nemali aj znížiť cenu vstupného, ale možno. Neviem.”

Ako však môže FIA dosiahnuť vyrovnanosť štartového poľa? V minulosti sa jej to už viackrát podarilo tým, že zmenou pravidiel pristrihla krídelká najlepšiemu tímu. Podľa Lewisa Hamiltona by však bolo lepšie hľadať iné spôsoby ako trestať Red Bull za to, že odviedol najlepšiu prácu zo všetkých.

“Bolo by to trochu tvrdé trestať úspech, a zároveň by to nebolo správne,” zamyslel sa Hamilton. “Som otvorený akýmkoľvek návrhom, ak si myslíte, že existuje nejaký férový a demokratický spôsob, nie len trestať Maxa a jeho tím, prípadne akúkoľvek inú stajňu.”

“Sme samé ucho, no momentálne sme sa zasekli,” povzdychol si Hamilton, ktorého éra dominancie sa takisto skončila zásahom FIA, keď sa zmenili pravidlá podlahy. “FIA určite nebude trestať úspech, navyše toto sa už počas mojej kariéry stalo dvakrát,” poznamenal s odkazom na fakt, že zažil už dve éry jedného muža. Jedna patrila Sebastianovi Vettelovi, druhá jemu samotnému.

Súvisiace články