logo F1online.sk

Marko po Austine pochválil Péreza: Na mediumkách jazdil rovnaké časy ako Max

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Max Verstappen postúpil na Veľkej cene USA zo šiesteho miesta na prvé a Sergio Pérez z deviateho miesta na piate. Po započítaní popretekových diskvalifikácii skončil Mexičan dokonca štvrtý. Poradca Red Bullu Helmut Marko tak vyslovil, možno trochu prekvapivo, veľkú spokojnosť s výkonom rodáka z Guadalajary.

Pérez prišiel do Austinu s vedomím, že bude odpovedať na množstvo nepríjemných otázok v súvislosti s jeho budúcnosťou. Mexičan má na rok 2024 platný kontrakt a dušuje sa, že nebude posledný v jeho formulovej kariére. Aj keď v Texase neskončil ani na pódiu, po pretekoch si mohol v médiách prečítať veľké pochvaly na svoju adresu.

„V skutočnosti odjazdil dobré preteky a urobil dobrý pokrok,“ prehlásil poradca Red Bullu Helmut Marko. „Bola to z jeho strany bezchybná nedeľa a jeho výkon bol dobrý a uspokojujúci. Po štarte z deviateho miesta sa mu podarilo maximalizovať výsledok. Na stredne tvrdých pneumatikách jazdil dokonca rovnaké časy ako Max. Checo rozhodne ukázal vzostupný trend.“

Helmut vychválil aj Mexičanovu prípravu pred štartom víkendu. Ako uviedol novinárom aj šéf Red Bullu Christian Horner, Pérez vraj strávil tri dni na simulátore, aby našiel cestu z mizérie a hľadal riešenie svojich problémov za volantom monopostu RB19. Tento prístup pochválil aj náročný a večne nespokojný Helmut Marko.

„V budúcnosti od neho môžeme očakávať lepšie výkony. Jazdci obvykle strávia na simulátore jeden deň v týždni, ale on zo svojej vlastnej iniciatívy požiadal pred americkým víkendom o celé tri dni. Ukazuje to, ako vážne to myslí s návratom späť do formy,“ prehlásil Rakúšan.

Rodák z Grazu sa po pretekoch venoval aj svojmu ďalšiemu zverencovi a čerstvému trojnásobnému šampiónovi Maxovi Verstappenovi, ktorý zažil ďalšie víťazné preteky, ale s množstvom problémov. Holandský pretekár nadával vo vysielačke viac než obvykle, čo je neklamný signál, že v nedeľu nešlo všetko podľa plánov Red Bullu.

„Vymenili sme brzdové doštičky a z nejakého dôvodu nemal pri brzdení ten správny pocit. Bolo pre neho neuveriteľne ťažké jazdiť na hrane. Zvládol to majstrovsky. Určite to však boli najnáročnejšie preteky v tomto roku,“ vysvetlil Marko, ktorý nakoniec pochválil aj pilota Mercedesu Lewisa Hamiltona.

Niečo také rozhodne nevidíme často, ale keď už poradca Red Bullu pochválil Péreza, tak jeho chvále zrejme nemohol uniknúť ani druhý v cieli a nakoniec diskvalifikovaný pilot Mercedesu. „Lewis odjazdil senzačné preteky a neurobil žiadnu chybu,“ prehlásil Marko, ktorý z Ameriky odlietal očividne vo veľmi dobrom rozmare a teší sa do Mexika. Môžeme očakávať, že aj tam sa zopakuje incident s mexickými fanúšikmi a fanúšikmi Sergia Péreza, ktorí bučali na nedeľného víťaza Maxa Verstappena.

„Mexičania sú veľmi milí ľudia. Sem do Austinu možno prišli niektorí o trochu agresívnejší jedinci, ale v Mexiku bude Max poháňaný vpred,“ odkázal Marko, ktorý sa na ďalšie podujatie určite teší, keďže historicky patrí k najúspešnejším pre Red Bull.