logo F1online.sk

Verstappen nad bučaním mávol rukou. Trofej je aj tak moja, odkázal

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Sergio Pérez sa v nedeľu tešil z obrovskej podpory fanúšikov, keďže jeho mexickí priaznivci to mali do Austinu doslova na skok. Ich hrdina ich však nedokázal potešiť ziskom pódia, a tak si frustráciu vyliali počas pódiovej ceremónie na Maxovi Verstappenovi. Ani Holanďana, ba ani Helmuta Marka to nerozladilo.

Odovzdávanie trofejí sprevádzali hlasné reakcie publika. Keď sa Max Verstappen objavil na stupňoch víťazov a následne si preberal víťaznú trofej, pod pódiom to pripomínalo akýsi múr nárekov či hnevu.

Niektorí domáci sa snažili obhájiť svojich krajanov a uvažovali, či náhodou dav nechcel vypískať guvernéra Texasu, ktorý Verstappenovi trofej odovzdával. Táto verzia je pomerne nepravdepodobná vzhľadom na to, že bučanie sa začalo ešte pred tým, ako pred dav predstúpil Greg Abbott, a tiež vzhľadom na počet Mexičanov pod pódiom. Navyše ten istý dav o pár sekúnd začal skandovať Checovo meno.

Raz darmo, aj dominancia je niekedy údel. Maxa Verstappena však bučanie mexických fanúšikov vôbec netrápi. “Nie, veď nakoniec ja som ten, kto si domov odnesie trofej, takže som s tým v pohode!” vyhlásil po pretekoch. Takže nebude mu prekážať ani desaťnásobne väčší piskot, keď vyhrá v Mexiku? “Aj tak budem odchádzať domov s trofejou!”

Rovnako športovo to berie aj poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorého stajňa sa obyčajne teší veľkej popularite u mexických divákov. Dá sa však pochopiť, že niektorí z nich neunesú trpkú chuť prehry, ktorá je o to trpkejšia, že Pérez zostal bez trofeje dokonca aj po Hamiltonovej penalizácii.

“My udržiavame vzťahy s veľkým množstvom Mexičanov,” uviedol pre nemeckú Sky Sports Helmut Marko. “Väčšina je priateľská a férová, ale vždy sa nájdu takí, nazvime ich oduševnelí, ktorí sa nedržia férových športových štandardov. Nerobí nám to však žiadne starosti a radi pôjdeme do Mexika.”

Verstappen vyhral i napriek problémom

Na preteky v Texase sa v tábore Maxa Verstappena nebude spomínať ako na prechádzku ružovým sadom. Red Bull RB19 ho štval prakticky už od štartu veľkej ceny, konkrétne jeho brzdy. Verstappen pre ne viackrát nadával vo vysielačke. Bolo očividné, že ho to štvalo.

“Museli sme vymeniť brzdové platničky, no v priebehu pretekov sa ničili akosi príliš rýchlo,” prezradil Helmut Marko. “Preto nemal dobrý pocit. Občas brzdil hlavne prednou časťou, inokedy zas najmä zadnou.” Taká nekonzistentnosť spôsobila niekoľko menších prebrzdení. “Výrazne mu to skomplikovalo jazdu na hrane, ale majstrovsky sa vysporiadal s týmito problémami.”

Na ceste za víťazstvom si poradil s niekoľkými súpermi. “Povedali sme mu, aby jedného z nich trhol už na štarte, a potom ich predbiehal pekne jedného po druhom. Z tohto pohľadu sme uspeli, ale určite máme za sebou najťažšie preteky sezóny.”