logo F1online.sk

Norrisa trápili pneumatiky: Na víťazstvo nám nestačili ani perfektné preteky

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Landovi Norrisovi opäť raz ušlo víťazstvo v pretekoch, hoci mal pocit, že z jeho strany to bola takmer dokonalá nedeľa. Dokonalá však nebola práca monopostu s pneumatikami, ktoré toho nezvládli toľko ako na autách konkurencie. Mladý Brit však netrúchli, ale raduje sa z toho, aký kus cesty urazil jeho tím od začiatku sezóny.

McLaren sa v nedeľu mohol nádejať, že jeho silnou stránkou bude práca s pneumatikami. Lando Norris mal v závere šprintu ukážkové tempo a Charlesa Leclerca dobiehal rýchlosťou blesku. Problém bol však práve v tom, že dobiehal Charlesa Leclerca na Ferrari, ktoré ničí pneumatiky už len svojou prítomnosťou.

Nedeľa tak bola aj o stretnutí sa s realitou. Landovi Norrisovi i napriek tomu nepokazila náladu. “Veľmi sa teším. Keby ste mi pred víkendom povedali, že získame takýto výsledok, netvrdím, že by som vám neveril, ale nečakal by som to. Preto som veľmi šťastný,” usmieval sa počas rozhovoru so Sky Sports F1. “Predsa som viedol preteky do takmer 30. kola!”

Kiežby viedol preteky do 56. kola, pomyslia si teraz fanúšikovia McLarenu. “Áno, poviete si, že tých kôl mohlo byť aj o trochu viac, ale ak sa pozriete na to, ako som sa trápil v porovnaní s Lewisom a koľko prekážok on musel prekonať… Mal dva veľmi zlé pitstopy a ja dve skvelé výmeny pneumatík. Nemusel som sa predierať cez pole, mohol som to kontrolovať a odjazdiť perfektné preteky. Aj tak sme však nemali dostatočnú rýchlosť.”

Papájoví mali dobré tempo, ale Mercedes mal lepšie, aj so stratégiou, ktorá nebola optimálna. Lewis Hamilton sa viackrát sťažoval na to, že musí dobiehať jazdcov pred sebou a tým si ničiť pneumatiky. Viackrát mal pochybnosti, či mu ponúknu dostatočnú rýchlostnú výhodu, keď sa dostane za zadné krídlo Landa Norrisa a neskôr Maxa Verstappena.

“Nie som prekvapený. Celý víkend sme vedeli, že proti nim nemáme k dispozícii taký arzenál, aký by sme chceli,” komentuje výkon Mercedesu. “Keď si spomenieme na to, kde sme boli v úvode sezóny, sme veľmi spokojní s týmto progresom. Dokonca aj v tíme sú veľmi šťastní, hoci aj ich to vo vnútri nahlodáva a hovoria si, ach, zas nám to ušlo.”

Dôležité je teraz niečo iné: “Treba si pripomínať, ako sme na tom boli a aké pokroky sme dosiahli za taký krátky čas. Teším sa, pretože viem, že toho príde oveľa viac. Tím odvádza excelentnú robotu v každom jednom smere. Blížime sa.”

Nekonečné čakanie Landa Norrisa na prvé víťazstvo sa predĺžilo o ďalší súťažný víkend. Verí, že v tejto sezóne by ešte mohlo prísť? “Je to nepravdepodobné,” reagoval veľmi triezvo. “Nie je to odpoveď, ktorú by som chcel počuť alebo o nej niekomu hovoriť, ale je to nepravdepodobné. Naša najlepšia šanca prišla v Katare. Azda preto som bol na seba taký prísny. Vedel som, že to je v podstate naša jediná šanca.”

“Z nášho pohľadu sú niektoré trate dobré, niektoré zlé. Na niektorých okruhoch sme veľmi silní a čakajú nás niektoré dobré trate, ale nie také, aby sme mohli súperiť s ostatnými. Nad Las Vegas visí ešte otáznik, ale už nás nečaká žiaden rýchly okruh. Na nich sme mimoriadne silní a vždy sme boli. V rýchlych zákrutách sme takmer na úrovni Red Bullu. Len tie pomalé úseky nás teraz brzdia. Chápeme to a vieme, že na túto oblasť sa musíme zamerať. Keď to všetko dáme dokopy, čo už asi nestihneme tento rok, ale na ten budúci, tak môžeme dokázať niečo veľmi veľké,” navnadil svojich fanúšikov rodák z Bristolu.