logo F1online.skF1online.sk

V boxoch bude poriadne husto, vyštartujú z nich minimálne štyri monoposty

Monoposty na konci boxovej uličky
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Štartový rošt dnešnej Veľkej ceny USA bude pomerne vyľudnený. Budú na ňom totiž chýbať až štyri monoposty, ktoré namiesto toho vstúpia do dnešných pretekov z boxovej uličky. Doplatili na problémy s vylepšenými autami aj prísne pravidlá parc fermé.

Kto teda bude chýbať na štartovom rošte? Novinári v padoku už hlásia, že oba Aston Martiny a zároveň aj oba Haasy sa zrieknú svojich štartových pozícií a vymenia ich za iné nastavenia do dnešných pretekov.

Fernando Alonso už po nevydarenom piatku avizoval, že Aston Martin bude zvyšok víkendu vnímať skôr ako testovacie jazdy, no to ešte netušil, akú bude mať pravdu. Britská stajňa sa totiž rozhodla porušiť parc fermé, aby v pretekoch priamo porovnávala dve špecifikácie svojho auta.

Kým Fernando Alonso sa vráti k starej podlahe, ktorú inžinieri Aston Martinu verne poznajú, Lance Stroll nasadí vylepšenú verziu. Tím sa zároveň odrazí od piatkových a sobotňajších analýz dát a upraví mu nastavenia monopostu tak, aby čo najlepšie vyhovovali novej špecifikácii.

Podobne pristúpi k nedeli v Austine aj domáci Haas. Výrazne vylepšené auto sa počas jediného tréningu nepodarilo vyladiť, a keďže už od piatkovej kvalifikácie platí zákaz meniť nastavenia, inžinieri sa mohli len prizerať a teoretizovať, čo by chceli zmeniť.

Takto to zmeniť budú môcť za cenu štartu z boxovej uličky. Haas obetuje svoju štrnástu a šestnástu priečku zo štartu, aby nazbieral dáta do ďalších veľkých cien, no najmä do nasledujúcej sezóny.

Ako teda bude vyzerať štartový rošt? Jeho predbežná podoba vyzerá nasledovne:

  1. Charles Leclerc
  2. Lando Norris
  3. Lewis Hamilton
  4. Carlos Sainz
  5. George Russell
  6. Max Verstappen
  7. Pierre Gasly
  8. Esteban Ocon
  9. Sergio Pérez
  10. Oscar Piastri
  11. Júki Cunoda
  12. Kuan-jü Čou
  13. Valtteri Bottas
  14. Daniel Ricciardo
  15. Alex Albon
  16. Logan Sargeant

Z boxov štartujú Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso a Lance Stroll.

Súvisiace články

Diskusia