logo F1online.sk

Podľa Wolffa sú miliónové pokuty odtrhnuté od reality: Polovica pilotov na to nemá

Toto Wolff
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2023

Vo štvrtok pred Veľkou cenou USA uzrela svetlo sveta informácia, že Medzinárodná automobilová federácia vykonala niekoľko úprav predpisov. Okrem iného sa rozhodla zmeniť maximálnu výšku pokút udeľovaných podľa Medzinárodného športového kódexu. Po novom je možné jazdcovi, tímu alebo organizátorovi podujatia F1 napariť rovný milión za porušenie pravidiel. Ako sa dalo očakávať, nasledovala veľmi prekvapená a rozhorčená reakcia.

Doteraz bolo možné udeliť maximálnu pokutu vo výške 250-tisíc eur. Táto suma sa však nemenila už dvanásť rokov, čo FIA použila ako alibi na odôvodnenie štvornásobného zvýšenia tejto sadzby. Nemôžeme sa preto čudovať, že piloti nad touto úpravou poriadne zdvihli obočie, pričom sa o zmene dozvedeli z médií.

Treba povedať, že FIA informovala o tejto zmene po poslednom zasadaní Svetovej motoristickej rady, ktorej súčasťou sú aj tímy, ale pri pohľade na prekvapenú reakciu jazdcov a ich šéfov sa nezdá, že by o tom vedeli s predstihom. Pilot Mercedesu George Russell má pritom obavy, akú správu Medzinárodná automobilová federácia vysiela svetu, ktorý je plný „globálnych problémov a chudoby“.

Jeho šéf Toto Wolff naň nadviazal a pripomenul FIA súčasnú „ťažkú“ ekonomickú situáciu. „Za závažné porušenie predpisov je potrebné zaviesť nejaké odstrašujúce opatrenia, ale niečo také nikto neočakával. Milión? Musíme sa pozrieť na svet a jeho každodennú realitu, či je niečo také adekvátna pokuta alebo nie. Nemyslím si, že sme niekedy udelili jazdcovi pokutu 250-tisíc, takže na takéto obrovské zvýšenie potrebujeme vysvetlenie. Odkiaľ sa to vzalo?“ pýta sa rodák z Viedne.

„Nemyslím si, že je v našom záujme vykresľovať svetu Formulu 1 ako nekompromisné prostredie, v ktorom hrozia miliónové pokuty. Podľa mňa by takúto sumu nedokázala zaplatiť dobrá polovica pilotov na štartovom rošte,“ odkázal Wolff, ktorý bol a stále je manažérom mnohých jazdcov nielen vo Formule 1, takže má pomerne dobrý prehľad o platových pomeroch naprieč svetom motoršportu.

„Podľa mňa by sme sa nemali zahrávať s týmito číslami, ktoré sa fanúšikom Formuly 1 musia zdať absolútne nereálne,“ uzavrel svoju odpoveď šéf Mercedesu, ktorý je tak s pilotmi za jedno a rovnako to platí aj o jeho kolegoch šéfoch tímov.

Návrat do reality odporúčajú FIA aj Krack so Steinerom

Zdá sa, že Medzinárodná automobilová federácia sa opäť raz ocitla na úplne opačnom brehu ako celý padok. Vo štvrtok sa do nej pustili piloti, ktorí sa neobávajú o svoje peňaženky, ale skôr o osudy mladých pretekárov, keďže nováčikovia nezarábajú milióny a preto si podobné pokuty nemôžu dovoliť.

Pod slová svojho kolegu sa „tisíckrát podpísal“ boss Aston Martinu Mike Krack. „Musím zvlášť súhlasiť s Totom. Radšej sa držme nohami pevne na zemi miesto vymýšľania si takýchto čísel. Fanúšikovia si už teraz kupujú lístky za dosť vysoké ceny a takéto zahrávanie sa so sumami na pokuty nie je príliš v súlade so súčasnou realitou,“ povedal Luxemburčan, ktorý sa takisto obáva o mladých jazdcov. Tí to nemajú v súčasnosti vôbec jednoduché a nepotrebujú, aby nad nimi visel takýto Damoklov meč.

„Máme tu množstvo jazdcov, ktorých platy sa nepohybujú v takýchto číslach, takže netuším, odkiaľ sa takáto zmena vzala. Aj mňa zaskočilo, keď som si to prečítal,“ povedal Krack.

Šéf Haasu Günther Steiner taktiež nadviazal na slová niektorých pilotov a povedal, že FIA zmenila pravidlo, ktoré vôbec nepotrebovalo zmenu, ale neprišla s ničím, čo by zlepšilo transparentnosť celého procesu. Možnože by preto svet dostal lepšiu správu, keby došlo k takejto zmene a nie k štvornásobnému navýšeniu sadzobníka pokút.

„Tuším, že pár jazdcov vyrukovalo s otázkou, kam tie peniaze nakoniec idú,“ povedal temperamentný Tirolčan. „Mnohé športy ich odkazujú na rôzne charity a určite by som zdvihol ruku a hlasoval za takéto niečo aj vo Formule 1. Keď už niekto zaplatí takéto obrovské pokuty, mohol by mať aspoň slovo, na aký dobročinný účel sa tie peniaze použijú, prípadne niečo podobné,“ odkázal Steiner.