logo F1online.sk

Marko vidí jedného čierneho koňa, Red Bullu by mohol zavariť Norris

Helmut Marko a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Max Verstappen síce v sobotu zmizol v diaľke a najbližšie mu bol len Lewis Hamilton, no on dnes nebude úhlavným nepriateľom Red Bullu. To si myslí Helmut Marko. Namiesto toho ukazuje prstom na jazdca, ktorý je v ešte lepšej pozícii a za istých okolností má skutočne šancu potrápiť trojnásobného šampióna.

Pri pohľade na výsledky si nejeden fanúšik len povzdychol a zhodnotil: Zase. Áno, zase sa Maxovi Verstappenovi v priebehu pár kôl podarilo vybudovať si desaťsekundový náskok, a to sa ani poriadne nesnažil. Mohli sme si to všimnúť aj na fakte, že trojnásobný šampión zajazdil svoj najlepší čas hneď v druhom kole, keď mal v nádrži ešte veľké množstvo paliva. Naproti tomu Lando Norris na to tlačil celé preteky a svoje maximum pridal štyri kolá pred šachovnicou.

Helmut Marko sa zamyslel nad Hamiltonovou jazdou a prezradil, prečo sa podľa neho Verstappen dokázal pomerne ľahko odpútať. “Mohli ste vidieť, že Hamilton v prvom sektore veľmi tlačil. Myslím si, že počas toho príliš namáhal svoje pneumatiky.”

Brit však nemal veľmi na výber. Ak sa chcel udržať Verstappena a pomôcť si s DRS, prvý sektor bol kľúčový. Keď ani to nevyšlo, bolo rozhodnuté. “Potom sa Max na čele poľa vzdialil. Všetko držal pod kontrolou, bol rýchly, ale zároveň šetrný k pneumatikám.”

V závere šprintu bol veľmi rýchly Lando Norris, ktorý bleskovým tempom sťahoval Charlesa Leclerca. Ani Red Bullu neunikol fakt, že akonáhle sa mladý Brit dostal pred Carlosa Sainza, začal pridávať jedno rýchle kolo za druhým.

Ak sa teda v nedeľu dostane pred Leclerca hneď na štarte a Max Verstappen zostane na pár kôl zaseknutý za niekým iným, z Norrisa môže byť vážna hrozba pre Verstappenove nádeje na zisk 50. kariérneho triumfu.

“Keď sa v šprinte Norris dostal na čistý vzduch, bol veľmi rýchly,” všíma si Helmut Marko. “Jeho vnímam ako našu hlavnú konkurenciu do nedeľnej veľkej ceny.”