logo F1online.sk

Z Albona je skutočný Dávid medzi Goliášmi, od bodu ho delili len tri desatiny sekundy

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2023

Najspotenejším mužom bol po sobote v Austine asi Alex Albon. Kým pre väčšinu zúčastnených to bol šprint o manažovaní tempa a pneumatík, pilot Williamsu v závere trielil do cieľa s vidinou jedného bodu.

Spomínate si, ako Alexa v Singapure absolútne hlúpo a zbytočne zostrelil Sergio Pérez? Vtedy sme si hovorili, že tento bod či dva môže mať pre Williams cenu zlata. Albon si to trochu nahradil v Katare, kde dokonale zaskočil konkurenciu a v šprinte vybojoval dva body za siedme miesto. Tento Dávid zviedol s Goliášmi súboj aj v Austine a takmer sa mu opäť podarilo preniknúť do bodovanej osmičky.

George Russell si totiž pri predbiehaní Oscara Piastriho počínal proti pravidlám a dostal päťsekundový trest. Pilot Mercedesu sa v samom závere zasekol za Carlosom Sainzom na zničených mäkkých pneumatikách a Albon sa hnal za bodom ako pomätený. V závere jazdil osobne najrýchlejšie sektory a postupne znižoval stratu. Z viac ako siedmich sekúnd ju však zredukoval „len“ na 5,3 sekundy a vytúžený bod mu tak unikol o mikroskopické tri desatinky sekundy.

„Tých posledných päť kôl boli ako kvalifikácia,“ povedal po skončení šprintu Albon pre televíziu Sky. „Bolo to tiež vzrušujúce. Pretekáte sami, keď nikto okolo vás nie je, ale aj tak v skutočnosti bojujete s druhými.“

„Je to trochu frustrujúce. Do šprintu sme obuli čerstvé pneumatiky, vedeli sme, že súperíme s autami, ktoré sú od nás rýchlejšie, ale išli sme do toho naplno. Pokúsili sme sa o ten jeden bodík, keďže v nedeľu to po štarte zo sedemnásteho miesta nebude také jednoduché, ale nezískali sme ho, čo určite bolí,“ priznal britsko-thajský pretekár.

Ide pritom o veľmi podobnú situáciu ako v Singapure a ďalší príklad toho, prečo majú päťsekundové penalizácie toľko kritikov. Pre pilotov rýchlejších tímov je totiž veľakrát lepšie akceptovať trest a radšej si náskok vyjazdiť na trati, než spomaľovať a riskovať stratu ďalších cenných sekúnd. Aj keď Russell nakoniec spadol za Gaslyho a ledva sa udržal pred Albonom, náskok na Oscara Piastriho, ktorého predbehol mimo trať, si poľahky vybudoval.

„Už som o tom predtým hovoril niekoľkokrát a tieto tresty skrátka nie sú dostatočne prísne. Videli ste to aj tentokrát v prípade Georgea. V skutočnosti to potrestá pomalšie auto a pomôže tomu rýchlejšiemu. Som si istý, že George to vedel, ale povedal si: ‚Viac sa mi oplatí dostať päť sekúnd a získať čas na trati.‘ Takto to skrátka funguje,“ prehlásil Albon.

Toho v nedeľu nečaká nič jednoduché. Rodák z Londýna je však presvedčený, že sa pôjde na dve zastávky v boxoch a „keď štartujete vzadu, môžete byť kreatívni, takže možno dokážeme niečo vymyslieť“. Nuž, nechajme sa prekvapiť.

Súvisiace články