logo F1online.sk

Norris mal “oveľa lepšie tempo” než Charles, v nedeľu by to chcel využiť

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Lando Norris si v šprinte obhájil svoju štartovú pozíciu, takže určite nemusí byť sklamaný. Na druhej strane ho však predsa len môže mrzieť, že neskončil ešte vyššie. Jasne totiž videl, že má lepšie tempo ako Charles Leclerc, s ktorým si takmer poradil. A aj keď to v sobotu nevyšlo, v nedeľu to už po prvej zákrute môže byť o niečom inom.

Carlos Sainz v úvode šprintu využil mäkké pneumatiky a dostal sa pred oba McLareny. Postupne však jeho gumy začali “odumierať” a Lando Norris si vzal svoje štvrté miesto späť. Medzitým si však trojica na čele vypracovala celkom slušný náskok. Norris ho už nestihol zmazať, no zo straty na Leclerca ukrajoval veľmi svižne. V poslednom kole dokonca viac ako 1,1 sekundy.

“Boli sme rýchlejší ako Ferrari, no mal som problémy ho predbehnúť. Jazdil dobre a v jedenástej zákrute bol veľmi dobrý,” komentoval bitku s Carlosom Sainzom jeho kamarát Lando Norris. “Táto zákruta patrí medzi silné stránky Ferrari a naše slabiny.”

“Dosť mi to znepríjemnil, no akonáhle som ho predbehol, mali sme veľmi dobré tempo, oveľa lepšie než Charlesovo. Keby sme mali ešte jedno kolo, dostal by som sa aj k šanci, no to kolo nám chýbalo,” trochu sa zamračil rodák z Bristolu.

V nedeľu nás čaká podobné cvičenie ako v sobotu, len s tým rozdielom, že preteky budú trikrát dlhšie. Lepší manažment pneumatík v porovnaní s Ferrari hrá papájovým do karát, takisto lepšie pretekové tempo.

Lando Norris to všetko registruje. “Pred nedeľou sú to dobré znamenia. Bolo to však ťažké, pretože v pomalých zákrutách sme veľmi slabí. Nebude ľahké, ba nebude možné sa v nich v nedeľu zlepšiť, ale uvidíme. Máme dobrú rýchlosť a určite dokážeme zabojovať aspoň s Mercedesmi.”

A okrem toho aj s Ferrari, žiada sa dodať, veď v nedeľu ho čaká priama bitka s Charlesom Leclercom, ktorý bude štartovať pred ním. Jenson Button preto podpichoval Landa Norrisa, že toto bude najdôležitejšia prvá zákruta v jeho kariére. Ak súboj v nej vyhrá, ktovie, možno ovládne aj nedeľné preteky.

“Ja viem, ja viem, že bude, Jenson,” škeril sa Lando, keď mu Jenson Button hovoril o dôležitosti štartu, a že ak Leclerca porazí, môže “zmiznúť v diaľke”. “Áno, na chvíľu, kým sa nepriženie Max,” upozorňuje pilot McLarenu.

Uvedomuje si však, že keby sa tak dlho netrápil so Sainzom, aj jeho priemerné časy by boli výrazne lepšie. “V závere sme mali dobrú rýchlosť. Za posledné štyri kolá som stiahol z náskoku Ferrari takmer päť sekúnd. Máme veľmi dobrú rýchlosť. Našim súperom bude Hamilton a Max, ktorý sa bude predierať cez pole.”

“Ako si však povedal,” obrátil sa k Buttonovi, “ak sa skoro dostanem na čelo, už v prvej zákrute, budem môcť kontrolovať svoje tempo. Dosť som si zničil pneumatiky, keď som sa snažil predbehnúť Carlosa. Len neradi sledujete, ako vám vystrelia teploty pneumatík. Ak budeme na čele už od začiatku, bude to veľká príležitosť skončiť vysoko. Čakám však silnú konkurenciu.”