logo F1online.sk

Aston Martin si uvedomuje silu McLarenu, ale štvrtého miesta sa vzdať nemieni: Budeme sa oň biť

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

McLaren sa v posledných niekoľkých pretekoch priam raketovým tempom doťahuje na súperov figurujúcich pred ním – špecificky Aston Martin. Zatiaľ čo tím z Wokingu sa teší nesmiernej forme a je očividne na koni, stajňa Lawrenca Strolla je v súčasnosti rada za akýkoľvek bodovaný výsledok. Napriek tomu sa chce celok, ktorého autá sa pravidelne objavujú vo filmoch o Jamesovi Bondovi, pobiť o celkové štvrté miesto. Vraj má všetko vo vlastných rukách a za predpokladu, že sa dokáže ešte zlepšiť, nemusí byť nič stratené.

Aston Martin vstúpil do sezóny ako veľká voda. V prvých ôsmich podujatiach sa tešil zásluhou Fernanda Alonsa až šesťkrát z pódia a zdalo sa, že ak sa niekomu podarí časom vyzvať dominantný Red Bull, bude to práve tím so sídlom v Silverstone.

Časom však začalo britské zoskupenie stagnovať a onedlho na to sa výkonnostne prepadať. V poslednom období sa pohybuje nanajvýš na priečkach v druhej polovici bodovanej desiatky, a aj to spravidla len s jedným autom.

Aston Martin sa jednoducho trápi a privítal by záverečný gong. Do konca šampionátu ale zostáva času a pretekov habadej, a tak bude musieť ešte zatnúť zuby a zabrať. Udržať za sebou rozbehnutý McLaren však bude neľahké, no nie nemožné. Šéf tímu Mike Krack verí, že pokiaľ bude balík vylepšení, ktorí plánujú „zelení“ nasadiť v Austine, fungovať, môže Aston Martin pomýšľať nad udržaním si zemiakovej medaily.

„Myslím si, že osud máte vždy vo vlastných rukách,“ nechal sa počuť bezprostredne po Veľkej cene Kataru Mike Krack. „Musíme sa pokúsiť vylepšiť auto, o čo sa neustále snažíme, a následne s ním zabojovať (o štvrté miesto, pozn. red.) tak tvrdo, ako to len pôjde.“

Priznal však, že McLaren, ktorý sa už začína ukazovať v spätných zrkadlách Red Bullu, bude zastaviť nesmierne náročné. „Musíme to ale skúsiť,“ povedal Krack, ktorý následne okomentoval Alonsovo počínanie v Katare, kde Španiel skončil po štarte zo štvrtej priečky na šiestom mieste.

„Darilo sa nám o niečo viac ako v poslednom čase, ale nie dosť na to, aby sme si (výrazne) polepšili,“ zhodnotil katarské preteky lodivod Aston Martinu. „V určitom bode sme za sebou dokázali udržať Ferrari, ale keď bolo Ferrari pred nami, nedokázali sme ho predbehnúť.“

„Náš zlepšený výkon však nebol žiadnym prekvapením. Nesmieme zabúdať na to, že v kvalifikácii sme síce zaznamenali dobrý výsledok, ale tiež nám zmazali nejaké časy. Zdá sa, že sme boli na štartovom rošte vysoko, ale neodzrkadľovalo to na sto percent náš výkon.“

Okrem balíka vylepšení pracuje Aston Martin na vyriešení problémov súvisiacich s prehrievaním sedadiel, na čo sa v Katare ponosovali tak Fernando Alonso, ako aj Lance Stroll.

„Fernando sa na to sťažoval už niekoľkokrát,“ prezradil Krack. „Nie je to tak, že by sme s tým nič neurobili, pretože sme v tomto ohľade zaznamenali pokrok už v Singapure, o ktorom sme si mysleli, že je z hľadiska podmienok na trati oveľa náročnejší, no očividne extrémne podmienky panovali aj tu.“

„Pokiaľ budú takého horúčavy pokračovať, začne sa uvažovať nad zavedením klimatizácie. Máte v aute hydraulické vedenia, štandardizovanú riadiacu jednotku, všetky tieto komponenty sa prehrievajú. Snažíme sa od týchto súčiastok izolovať teplo, ale nechcete zaviesť nejaký druh aktívneho chladenia, pretože to predstavuje hmotnosť navyše,“ dodal Luxemburčan.