logo F1online.sk

V Aston Martine ešte nevedia s istotou, čo je za Strollovým trápením

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Lance Stroll prežíva hororovú sezónu 2023. Jeho trápenie a trpké porážky v súboji s Fernandom Alonsom dokonca viedli k špekuláciám o odpredaji stajne do arabských rúk. Naposledy bodoval ešte na Veľkej cene Belgicka a spolu so svojím tímom absolútne stratil pôdu pod nohami. Dobrou správou nie je ani skutočnosť, že v Aston Martine presne nevedia, čo je za prepadom formy kanadského pretekára.

Strollova forma poriadne ubližuje celému Aston Martinu. Nejde len o body, ktoré stajňa zo Silverstone postrácala v súboji s McLarenom, ale tiež o vývoj. Keď máte na trati fakticky len jedno auto, päťdesiat percent vašich dát je takmer bezcenných.

Ešte vlani pritom Strollova rýchlosť nevyzerala tak zle, keď dokázal zviesť vyrovnaný súboj so Sebastianom Vettelom. V tomto roku je však rýchlosť a forma kanadského pretekára priam tragická a tím nevie, čo si má počať. Vyhodiť ho ako syna majiteľa stajne nemôžu a zdá sa, že pri riešení jeho problémov v kokpite monopostu AMR23 zatiaľ nijako zásadne nepokročili.

„Najprv budem potrebovať dôkazy,“ odpovedal šéf Aston Martinu Mike Krack na otázku, ktoré charakteristiky monopostu AMR23 Strolla trápia. „Faktom je, že stratil trochu zo svojej konkurencieschopnosti, čo potrebujeme pochopiť.“

„Máme určité indície a podozrenia, na ktoré poukazuje aj sám Lance, ale okrem toho potrebujeme vykonať príslušné zmeny a uvidíme, či sa to potvrdí. Ak to zlepšíme, tak sa zlepší aj on,“ verí Krack.

Počas katarského víkendu, ešte pred piatkovým incidentom a inzultáciou trénera, hovoril o svojich problémoch za volantom aj sám Stroll. „V každom aute sa zakaždým nájdu nejaké veci. Myslím si však, že keď bol monopost na začiatku tohto roka dobrý, tak som s ním bol spokojný aj ja. Len v poslednom čase je to o niečo náročnejšie,“ povedal kanadský pretekár.

Vo Formule 1 je nasadzovanie upgradov trochu lotéria. V súvislosti s Aston Martinom sa hovorilo o vylepšeniach, ktoré auto v skutočnosti zhoršili, ale aj o zásahu FIA, ktorej sa nepáčili ohybné krídla monopostu AMR23.

„Myslím si, že zmeny filozofie a vylepšenia aerodynamiky nám nepriniesli taký krok vpred, ako sme dúfali. Snažíme sa to pochopiť a ešte v tomto roku prísť so zmenami, ktoré nám to pomôžu napraviť a zlepšiť charakteristiky monopostu. Na začiatku sezóny totiž auto bolo predvídateľnejšie, jednoduchšie na riadenie a viac vám odpustilo. Myslím si, že sme niečo z toho stratili,“ hovorí Stroll.

„Ide len o to, aby sme pochopili prečo. Teoreticky chcete rýchlejšie auto, ale podľa mňa sme okrem zlepšenia celkového prítlaku zhoršili jazdné vlastnosti monopostu,“ dodal kanadský pretekár.