logo F1online.sk

Najhoršia sezóna za 40 rokov môže Ferrari paradoxne priniesť výhody

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király6. 10. 2020

Scuderia Ferrari zažíva veľmi nevydarenú sezónu. Po desiatich podujatiach ročníka je len na šiestom mieste konštruktérskeho poradia a ak to takto aj ostane, bude to ich najhorší výsledok za 40 rokov.

Horšie to bolo naposledy v roku 1980, keď Gilles Villeneuve a vtedajší úradujúci šampión Jody Scheckter získali len osem majstrovských bodov a Ferrari skončilo na desiatom mieste konštruktérskeho šampionátu. Zdolalo len Alfu Romeo.

Bola to zvláštna sezóna, pretože 11 bodov získali tímy McLaren, Fittipaldi i Arrows, 12 bodov nazbieral Tyrrell a 14 Lotus. Renault sa dostal na 38 bodov, Brabham na 55, Ligier ich zaknihoval 66 a majstrovský Williams 120.

Vráťme sa však k súčasnosti: Ferrari je od piateho miesta čoraz ďalej, stráca naň už 25 bodov a vyzerá to tak, že výkonnostne je horšie, ako jeho hlavní súperi z McLarenu, Renaultu a Racing Pointu. A teoreticky môže padnúť ešte nižšie, pretože AlphaTauri už na červených stráca len 15 bodov.

Ako však pripomína stránka RaceFans, Ferrari môžu tieto skutočnosti veľmi pomôcť. Od budúceho roku totiž do platnosti vstúpi tzv. „aerodynamický hendikep“, ktorý bude najsilnejšie zoskupenia po stránke aerodynamického vývoja obmedzovať.

Majstrovský tím, teda s veľkou pravdepodobnosťou Mercedes, bude môcť v roku 2021 využívať len 90 percent súčasných vývojových kapacít. Druhá stajňa (Red Bull) 92,5 percenta, tretia 95 percent, štvrtá 97,5 percenta, piata 100 percent a šiesta, ktorou je aktuálne Ferrari 102,5 percent.

To znamená, že v Maranelle sa bude môcť vyvíjať o dosť viac, ako v sídle Mercedesu v Brackley. A znamená to aj ďalšiu vec: Ferrari by sa teoreticky oplatilo prepadnúť sa aj za AlphaTauri. Prišlo by o pár miliónov za umiestnenie, ale získalo by inú, možno aj väčšiu výhodu: ďalších 2,5 percenta vývoja k dobru.

Dodajme, že v rokoch 2022 až 2025 bude aerodynamický hendikep ešte výraznejší. Majstrovský tím bude môcť vyvíjať iba do množstva 70 percent súčasnej referenčnej úrovne, druhý najsilnejší tím 75 percent a posledný desiaty na 115 percent.