logo F1online.sk

Jos Verstappen žiari spokojnosťou: Už za čias motokár som vedel, že Max bude úspešný

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Kto by nebol na svojho synátora hrdý, keby je ako 26-ročný už trojnásobným majstrom sveta? Veru ani takého Josa Verstappena nenechal v poradí ďalší triumf svojho potomka v šampionáte Formuly 1 chladným. Holanďan sa vyslovil, že je na Maxa patrične hrdý, no jedným dychom dodal, že o jeho schopnostiach nikdy nepochyboval – ani len v útlom detstve.

Verstappen ovládol z doterajších sedemnástich tohtosezónnych vystúpení dovedna až štrnásť pretekov. O tom, že sa rodák z belgického Hasseltu teší z víťazstva v šampionáte zaslúžene – aj napriek dominantnému monopostu RB19 – nemôže byť na pochybách snáď ani ten najväčší pretekárov skeptik.

Verstappen dokonca svojím absolútnym kraľovaním očaril aj večne nespokojného a tvrdého otca Josa, ktorý azda len po niekoľkýkrát pre médiá otvorene vyjavil svoje city voči jedinému synovi.

„Uchvátil ma spôsobom, akým získal titul,“ uviedol pre Sky Sports niekdajší pretekár Tyrrellu či Arrowsu. „Tento rok bol nesmierne dominantný a podával naozaj dobré výkony. Som na neho veľmi hrdý.“ „Získať titul bol náš spoločný sen, kto mohol predpovedať, že k tomu dôjde hneď trikrát za sebou?! Je to šialené! Je to niečo, o čom sme ani len nesnívali,“ poznamenal Verstappen starší pre Viaplay.

„Vedel som to však o ňom už dávno [že to má ´v sebe´, pozn. red.], ešte keď pretekal na motokárach,“ nechal sa počuť držiteľ jedného pódiového umiestnenia. „Domnievam sa, že na začiatku jeho kariéry sme urobili správne rozhodnutia a teraz je len na ňom, ako si počína. Som veľmi šťastný, ako sa mu darí a ako usilovne pracuje [na dosiahnutí úspechov] – všetky zásluhy idú bezpochyby na jeho triko.“

Po tom, čo sa Verstappen pripojil do pomerne úzkeho klubu držiteľov troch a viacerých titulov, sa vynára otázka, koľko ich ešte vlastne behom kariéry dokáže získať. „Uvidíme, na to odpovedať ešte nevieme,“ odvetil šalamúnsky Jos, ktorý zdôraznil, že všetko bude závisieť aj od toho, či Max predĺži zmluvu s Red Bullom po roku 2028 alebo nie. „To je dobrá otázka, musíme si to najprv užiť a následne sa rozhodneme,“ dodal na záver.

Súvisiace články