logo F1online.sk

Hülkenberg si sype popol na hlavu: Preteky som si pokazil sám

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 10. 2023

Matador, ktorý má na konte vo Formule 1 bezmála 200 veľkých cien, sa dopustil priam nováčikovskej chyby. Nico Hülkenberg sa totiž na štarte Veľkej ceny Kataru nezaradil do správneho „chlievika“, ale zastavil o niečo viac vpredu a polepšil si o dve miesta. Výsledok? Desaťsekundová penalizácia a spackané preteky.

Hülkenberg mal štartovať štrnásty, no keďže pred ním dvanásty Sainz do pretekov nenastúpil, Nemec sa jednoducho pozabudol a na konci výjazdového kola sa nezaradil za prázdnu štartovaciu pozíciu, ale si ju rovno privlastnil.

Bystrému oku riaditeľstva pretekov samozrejme tento priestupok neušiel a „Hulk“ tak takmer okamžite vyfasoval penalizáciu, ktorá v prípade, že pretekáte za nekonkurencieschopný Haas, rozhodne o tom, či máte aspoň teoretickú šancu na body alebo to môžete rovno zabaliť a poputovať pod sprchy.

Nemcovi preto po pretekoch do reči veľmi nebolo a svoje katarské počínanie okomentoval len niekoľkými vetami: „Môžem vám k tomu povedať asi len toľko, že som to poriadne po*ral. Nemám to asi ako inak okomentovať,“ vyjadril sa bezprostredne po tom, čo vystúpil z auta pred novinárov.

„To, že som to odstavil na zlom mieste som si v skutočnosti uvedomil ešte skôr, než som zastavil,“ poznamenal 36-ročný pretekár. „Dnes som sa dopustil veľkej chyby, ktorá zničila naše preteky, a to ešte pre ich začiatkom.“

Hülkenberg mal pritom skvelý štart do pretekov a pohyboval sa v druhej polovici prvej desiatky, no po návšteve mechanikov a odpykaní si trestu to s ním šlo už len dolu vodou. Rovnako ako Nemec nebodoval ani druhý pilot Haasu Kevin Magnussen. Dán, ktorý prednedávnom oslávil svoje 31. narodeniny si však na rozdiel od svojho staršieho tímového kolegu z katarského nezdaru ťažkú hlavú nerobí, pripomína, že americký celok pricestuje do Austinu s balíkom vylepšení a zdôrazňuje, že do konca ročníka zostáva ešte množstvo kôl.

„Myslím si, že sme absolvovali dobré preteky – hoci nie z hľadiska bodov alebo postavenia  v Pohári konštruktérov, v ktorom sme si pohoršili [oproti Alfe Romeo, pozn. red.], čo je skutočne veľkým sklamaním,“ nechal sa počuť rodák z predmestia Kodane.

„Do konca sezóny však zostáva päť pretekov a s týmito chalanmi [z Alfy Romeo či Williamsu] to bude natesno. Musíme len pokračovať v našej práci, pokúsiť sa odvádzať čo najlepšiu robotu a dostať sa späť pred nich.“

„V ďalších pretekoch obdržíme vylepšenia, z čoho sme všetci veľmi šťastní a nadšení. Neočakávame síce, že sa novinky postarajú hneď v prvých pretekoch o zázrak – možno potrvá preteky alebo dva, kým z balíka vyťažíme maximum – ale napriek tomu je pozitívne, že sa má človek na čo tešiť,“ uzavrel Magnussen.