logo F1online.sk

Marko opäť šokuje: Sergio Pérez potrebuje zmeniť tím

Sergio Pérez a Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Ďalší veľmi nevydarený víkend v podaní Sergia Péreza priniesol ďalšiu lavínu špekulácií. Ako to už býva zvykom, priživuje ich svojimi vyjadreniami sám poradca Red Bullu Helmut Marko. Ten nadviazal na početné špekulácie, napríklad zo strany Nica Rosberga či Gerharda Bergera, podľa ktorých je Pérezov osud veľmi otázny. Aj Marko sa prekvapivo pridal na stranu ľudí, podľa ktorých by Checovi prospela zmena tímu.

Sám Marko už skôr tajomne povedal, že Red Bull chce dodržať Pérezovu zmluvu, ale vraj to má vo vlastných rukách. Tým jasne naznačil, že kontrakt na sezónu 2024 nie je nepriestrelný a všetko sa môže veľmi rýchlo zmeniť.

V rovnakej rétorike pokračoval rakúsky veterán aj po katarskom víkende, keď v rozhovore pre OE24 nahlas premýšľal nad celou situáciou a tiež nad vyjadreniami krajana Gerharda Bergera, podľa ktorého je v Mexičanovom záujme odísť z Red Bullu.

„Pérez musí opustiť Red Bull,“ prehlásil Berger. „Je to podobné, ako keď som bol tímovým kolegom Ayrtona Sennu. Nemal som na výber. Pérez potrebuje tím, v ktorom môže opäť rásť. Potrebuje tímového kolegu, ktorého dokáže poraziť, vďaka čomu pozbiera sily. Vedľa Verstappena sa mu niečo také nepodarí. Môže ho to už len oslabiť, pretože chyby sa budú kopiť.“

Silné vyhlásenia, ktoré však dávajú zmysel. Marko bol pri ich komentovaní najprv veľmi strohý. „Čo chcete, aby som vám na to povedal?“ opýtal sa najprv reportéra. „Berger to pozná z vlastnej skúsenosti. Pretekal so Sennom a musel sa naučiť, že v tíme je niekto rýchlejší a lepší.“

Helmut si však veľmi dobre uvedomuje, ako sa veci majú. Pérez môže hovoriť o veľkom šťastí, že v Katare netratil ešte viac. Momentálne je jeho hlavnou úlohou odraziť útoky Lewisa Hamiltona a udržať celkové druhé miesto, čo by vzhľadom na dominanciu Red Bullu mala byť jeho „psia povinnosť“, ale ani päť veľkých cien pred koncom nemá nič isté.

„Obavy sú hmatateľné. Nebyť tej nehody na štarte, Hamilton by sa priblížil o ďalších desať alebo pätnásť bodov,“ povedal Marko. „Checo musí zo seba vydať to najlepšie a nepozerať sa na Verstappena. Snažíme sa mu pomôcť. Ako vidíte, zvnútra tímu nevychádza žiadna kritika.“

Kľúčová bola posledná otázka rozhovoru, v ktorom sa Marko predsa len odhodlal a Pérezovi poslal radu. Pritom až dovtedy zostával v súvislosti s Bergerovými vyjadreniami zdržanlivý. Jednoduchá otázka, aké má s Pérezom vzťahy, ho však primäla dať Gerhardovi za pravdu.

„Máme veľmi dobrý vzťah. Spolu s Maxom ma ohromne podporili (po nedávnych vyjadreniach, v ktorých Marko povedal, že Pérez ako Latinskoameričan nedokáže podávať také sústredené výkony ako Max, pozn. red.). Nesmiete zabúdať, že ja som ho priviedol do Red Bullu,“ povedal Marko.

„Taký je však jeho osud po boku Verstappena. Rovnako to platilo aj pre Gaslyho. Z tohto pohľadu je teda Bergerovo stanovisko správne, Pérez potrebuje zmenu prostredia a zmenu tímu. Uvidíme, ako budú vyzerať nasledujúce dve veľké ceny. On si však rovnako ako celý tím uvedomuje, že si prechádza krízou,“ povedal Marko.