logo F1online.sk

Sulajem chce viac tímov, menej pretekov a zjavne aj ďalších nepriateľov: My vlastníme šampionát!

Stefano Domenicali, Max Verstappen, Oscar Piastri, Lando Norris a Mohamed bin Sulajem
© Red Bull Contet Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Vracia sa Mohamed bin Sulajem do mocenského boja vo Formule 1? Prezidenta FIA už raz „umravnili“ a zbavili ho všetkých povinností súvisiacich s najvyššou motoristickou triedou. Prezident FIA sa však zjavil na katarskom podujatí a opäť chrlil kontroverzie. Mnohé jeho vyjadrenia očividne prekračujú hranice jeho kompetencií a zasahujú do záležitostí FOM.

Dalo sa predpokladať, že sa po schválení žiadosti Andretti Autosport o vstup do Formuly 1 pustí Mohamed bin Sulajem do ofenzívy. Išlo o jeden z dôvodov, prečo bol s vedením športu „na nože“ a v Katare nijak neskrýval, že má na túto tému vyhranený názor.

Nie, Andrettiho príchod do Formuly 1 stále nie je istý. Okrem toho to vyzerá, že Liberty Media a desať tímov môže bez väčších problémov odstrihnúť americký tím od akéhokoľvek financovania zo spoločnej kasy. Ide o desiatky a desiatky miliónov dolárov, ktoré by musel Andretti nájsť inde, pritom to nie je jediná „páka“, ktorú naňho má mocná FOM.

Počas katarského víkendu však Sulajem predstúpil pred médiá a tváril sa, že celá vec je už dávno uzavretá a všetko je hotové, čo však v žiadnom prípade nie je pravda.

„Len veľmi ťažko môžete povedať nie tímu, ktorého vstup schválila FIA,“ prehlásil pre Reuters. „Medzinárodná automobilová federácia by mala žiadať, priam prosiť, automobilky, aby prišli do Formuly 1. Nemali by sme im hovoriť nie.“

Sulajem povedal, že je jeho „snom“ zabezpečiť účasť amerického tímu, vrátane americkej pohonnej jednotky a amerického jazdca a „potom ísť do Číny a pokúsiť sa o to isté.“

Popiera pritom častokrát omieľaný naratív odporcov Andrettiho, aby si šiel kúpiť jeden z existujúcich tímov, čo je zrejme ešte ťažšie, než si prejsť byrokratickou procedúrou FIA a čeliť odporu desiatky súčasných stajní.

„Nemôžete nútiť Andrettiho a GM, aby kúpili existujúci tím. Nechcem hovoriť žiadne mená, ale niektorí ľudia prišli za mnou a posielali ma presviedčať GM, aby urobili práve toto. Niečo také však nie je moja práca, ja nie som žiadny sprostredkovateľ,“ prehlásil Sulajem.

Prezident FIA zmieta zo stola aj ďalší argument, ktorý nielen laici považujú za pomerne hlúpy. V padoku a v pit lane vraj nie je dostatok miesta pre ďalší tím, pritom to nie je tak dávno, čo sme mali na rošte až dvanásť stajní. Na niektorých podujatiach sme v tomto roku mali aj hollywoodsky tím s Bradom Pittom.

„Môžeme mať až dvanásť tímov. Niektorí tvrdia, že to bude tlačenica. Naozaj? Už teraz s nami jazdí hollywoodsky tím,“ myslí si Sulajem, ktorý následne šliapol Liberty Media na ďalšie „kurie oko“, ktorým je počet veľkých cien.

„Okruhy majú mať dostatok garáží a priestoru pre 12 tímov. Podľa mňa máme priveľa pretekov, nie priveľa tímov. Potrebujeme viac tímov a menej podujatí,“ prehlásil Sulajem, čím ide na ruku zbožnému prianiu mnohých fanúšikov.

Neprekvapí nás, keď sa po tomto rozhovore začne medzi Sulajemom a Liberty Media (s plnou podporou desiatky tímov) ďalšia vojna. Prezident FIA na svoje výroky už raz doplatil, keď bol zbavený tých povinností vo Formule 1, ktoré mu prináležali z titulu jeho funkcie. V týchto otázkach ho zastúpil Nikolas Tombazis.

Sulajem si však zjavne nedal povedať a šéfov Formuly 1 opäť naštval. Ani nie tak vyhláseniami, ktoré ste videli vyššie, ale tými, ktoré uvidíte nižšie. Prezident FIA totiž má celkom očividne naďalej ambíciu vydávať sa za nespochybniteľného kráľa a hovorcu celého športu, ktorý rozhoduje o všetkých otázkach, teda aj tých, ktoré nespadajú do gescie FIA. Nemusíme zdôrazňovať, prečo ide o takú nebezpečnú hru.

„Nie sme poskytovateľom služieb. My vlastníme šampionát. Prenajali sme ho, ale my sme zemepánom, čo musí byť rešpektované,“ prehlásil Sulajem, ktorý buďto nevie veľa o histórii Formuly 1, alebo úmyselne rozpráva nezmysly.

„Mojím zámerom nikdy nebolo niekoho zahanbiť alebo zatlačiť do kúta, či už Liberty Media alebo FOM. Som tu, aby som podporoval ducha tohto športu,“ dodal Sulajem odhodlane.

Trúfnete si odhadnúť, ako dlho tu s nami tento „ochranca ducha F1“ ešte bude?

Súvisiace články