logo F1online.sk

Vasseur soptí na Alonsa: Keby to bolo naopak, už by rozprával o ohrození života

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Fernando Alonso sa počas Veľkej ceny Kataru dopustil vcelku vzácnej chyby, keď v ťažkých podmienkach stratil kontrolu nad svojím Aston Martinom. Po krátkom výlete do štrku sa Španiel ponáhľal späť na trať, aby stratil čo najmenej času, keď sa stretol s pilotom Ferrari Charlesom Leclercom. Komisári Alonsove počínanie následne skúmali ako potenciálny nebezpečný návrat na trať, ale nakoniec netrestali, čo bola podľa šéfa Scuderie Frédérica Vassuera chyba.

Alonso sa v 33. kole pretekov držal na peknom štvrtom mieste a v tom čase mal za sebou aj Georgea Russella a Charlesa Leclerca. V tom čase to nevyzeralo, že by pilot Ferrari mohol vyzrieť na Aston Martin, ale zásluhou Fernandovej chyby sa posunul dopredu, aj keď to bolo tesné.

Dvojnásobný šampión sa ešte pokúšal na poslednú chvíľu zabrániť strate ďalšej pozície, prekrížil trať a pokúsil sa Leclerca spomaliť, ale na zaprášených pneumatikách zrejme Alonso rýchlo pochopil, že bude múdrejšie ustúpiť.

Komisári si jazdu pilota Aston Martinu všimli, ale nakoniec sa tým nezaoberali. Šéfovi Ferrari Frédéricovi Vasseurovi sa však počínanie Alonsa nepáčilo. „Keby to bolo opačne, Fernando by podľa mňa okamžite zapínal vysielačku a veľmi nahlas prehlasoval, že jeho život visel na vlásku.“

„Myslím si, že to prehnal, priletel tam znenazdajky a prekrížil trať pod 90-stupňovým uhlom. Rozhodnutie však nebolo na mne, ale na komisároch,“ dodal Fred.

Jeho zverenec z toho príliš veľkú vedu nerobil. Možno aj preto, že sa nakoniec cez Alonsa dostal a svoju pozíciu si dokázal udržať. V každom prípade vnímal počínanie súpera ako hraničné, ale príliš ho nekritizoval.

„Áno, bolo to na hrane, ale zároveň si myslím, že ma nemohol v ktoromkoľvek okamihu vidieť, pretože bol tak ďaleko mimo trať,“ povedal Leclerc. „Nebol to najlepší spôsob na návrat späť, ale zároveň si nemyslím, že o mne vedel.“