logo F1online.sk

Marko: O rozhodnutí Hondy vieme už dlho

Masaši Jamamoto a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 10. 2020

V piatok sa svet Formuly 1 opäť obrátil hore nohami — ako tento rok už nie jeden raz. Honda oznámila, že odchádza z kráľovskej motoršportovej disciplíny. Toto vyhlásenie prekvapilo značnú časť formulovej obce, no Helmuta Marka a Red Bull vraj nie. Tím o tejto alternatíve vraj už dávno vedel a už začal pracovať na vyriešení problému, ktorý takto vznikol.

Výkonný riaditeľ Hondy Takahiro Hačigo v piatok uviedol, že Red Bull bol informovaný o možnom konci Hondy vo Formule 1 už v priebehu augusta. “Pracujeme na všetkých frontoch, pretože sme už dlho vedeli o rozhodnutí Hondy,” uviedol Helmut Marko pre SpeedWeek.

Trochu prekvapivo teda vyznievajú slová Christiana Hornera z minulého týždňa; Horner uviedol, že Red Bull chce s Hondou spolupracovať ešte dlhý čas. “Pán Horner je šéf tímu, ale nie je zainteresovaný do strategických záležitostí. Pán Mateschitz a ja sme to vedeli už dlho,” ozrejmil športový poradca Red Bullu. Čo presne znamená “dlho” a kedy sa to dozvedeli, nepriblížil. “Dlhšie. V priebehu tejto sezóny.”

Momentálne sa zdá, že Red Bull má len veľmi málo reálnych alternatív, jednou z nich je návrat k Renaultu. Hovorí sa, že sám Mateschitz nechce odoberať pohonné jednotky Mercedesu, nuž a motory Ferrari ešte dlho nebudú zrelé na zbieranie víťazstiev.

“Všetky možnosti prehodnocujeme a potom sa Red Bull rozhodne, čo sa stane. Preskúmame všetky možnosti,” pokračoval Marko. Na možnosť vývoja a prevádzky pohonnej jednotky Hondy vo vlastnej réžii s finančnou podporou nejakého partnera Marko doplnil, že Red Bull skúma “všetky smery”, ktorými by sa mohol vydať.

Je jedným z nich aj odchod z Formuly 1? Všetky tímy majú vďaka novej Concordskej dohode možnosť odísť… “Toto nie je našou prioritou. Keď preskúmame všetky možnosti a keď sa pozrieme na všetky fakty, tak pán Mateschitz rozhodne.”

Marko doplnil, že Red Bull chce mať jasno v tom, ako bude ročník 2022 vyzerať, do konca tohto roka.