logo F1online.sk

Motorsport.com: Do hry vstupuje Mazepin a jeho milióny

Nikita Mazepin
© Twitter/Hitech GP
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2020

Málo voľných sedačiek a mnoho potenciálnych kandidátov. To charakterizuje jazdecký trh v roku 2020. Do boja o voľné miesta pritom výrazne prehovorili juniori z Formuly 2, v ktorej sa v tomto roku stretla naozaj silná skupina mladíkov.

Traja z nich, Mick Schumacher, Callum IlottRobert Švarcman sú členmi akadémie Ferrari a bojujú sedačky v tímoch spriaznených Scuderii. Japonec Juki Cunoda by s podporou Hondy rád zaujal miesto v tíme AlphaTauri. A aby toho nebolo málo, do hry vstupuje ďalší kandidát.

Meno Nikita Mazepin netreba verným fanúšikom Formuly 1 nijak zvlášť predstavovať. Jeho otec Dmitrij disponuje imaním vo výške asi sedem miliárd dolárov, čo je približne trikrát viac, než Lawrence Stroll. Ruský oligarcha sa dlhodobo pokúša presadiť vo Formule 1, jeho spoločnosť Uralchem sa predtým neúspešne pokúšala prevziať Force Indiu.

Jeho syn Nikita Mazepin má v 21 rokoch za sebou solídnu juniorskú kariéru, hoci nie je považovaný za absolútnu jazdeckú špičku. V roku 2018 sa stal vicemajstrom šampionátu GP3. Vlani postúpil do Formuly 2, kde však sprvu nepodával žiarivé výkony. V silnom tíme ART Grand Prix dokázal vlani jeho tímový kolega Nyck de Vries vybojovať titul, Mazepin sa s jedenástimi bodmi krčil na osemnástom mieste.

V tomto roku prestúpil do tímu Hitech, kde sa mu darí o poznanie lepšie. Napriek niekoľkým kontroverzným penalizáciám okupuje so 140 bodmi (úplne rovnaký počet nazbieral i jeho krajan Robert Švarcman) celkové šieste miesto. Na zisk superlicencie mu pritom stačí skončiť celkovo ôsmy.

Talianska verzia portálu Motorsport.com teraz prišla s informáciou, podľa ktorej Dmitrij Mazepin položil „na drevo“ kufrík s takým balíkom peňazí, že sa všetkým naokolo zatočila hlava. Cieľ je jasný, získať sedačku pre svojho syna. Prvé rokovania vraj prebehli počas víkendu v ruskom Soči. Podľa citovaného zdroja došlo k stretnutiu dokonca s „niekoľkými tímami“, pričom ruský miliardár z pochopiteľných dôvodov cieli najmä na tím Haas.

Ten v súčasnosti rokuje so Sergiom Pérezom. Tomu už zabuchli dvere pred nosom v Racing Pointe a vďaka Mazepinovi by sa podobný scenár mohol zopakovať aj v Haase. Motorsport však uvádza, že dvere by sa Mexičanovi mohli otvoriť do Williamsu. Tam síce už potvrdili Georgea Russella Nicholasa Latifiho, no to ešte pred oficiálnym odpredajom stajne do rúk spoločnosti Dorilton Capital.

Súvisiace články