logo F1online.sk

Tajomný Marko o roku 2024: Všetko je teraz v Pérezových rukách

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2023

S každým ďalším nevydareným víkendom je miesto Sergia Péreza vo väčšom a väčšom ohrození. Je síce pravda, že Mexičan má zmluvu aj na rok 2024, no ako dobre vieme, vo Formule 1 to vôbec nič nemusí znamenať. Náznaky Helmuta Marka o rozkolísanej stoličke pod Pérezom preto treba brať vážne.

Keby sme mali vyratúvať nezdary Sergia Péreza zo sezóny 2023, tento článok by sme mohli vydať knižne. Preto je až fascinujúce, ako sa Mexičanovi darí udržiavať si svoje miesto v Red Bulle, keď si spomenieme na nekompromisný prístup vedenia červených býkov pri Pierreovi Gaslymu, Alexovi Albonovi, Nyckovi de Vriesovi alebo junioroch z akadémie.

Podľa Nica Rosberga má Sergio Pérez šťastie v tom, že ho Red Bull nevie adekvátne nahradiť. “Myslím si, že keby bola na trhu dostupná alternatíva, tak by ho vymenili,” vyhlásil počas víkendu v Katare, kde si plnil úlohy experta britskej Sky Sports. “Momentálne príliš zaostáva, je to priam extrémne.”

Od VC USA by sa do kokpitu mal vrátiť Daniel Ricciardo, tak prečo nepreveriť novú hviezdu Red Bullu Liama Lawsona aj v horúcom kresle? Podľa majstra sveta z roku 2016 to nie je dobrý nápad. “Nemôžete teraz posadiť do Red Bullu Liama Lawsona, pretože ktovie, ako by to dopadlo. Bolo by to priveľké riziko. Dokonca aj s Danielom Ricciardom by to bol istý risk, pretože zatiaľ sme ho príliš nevideli.”

Zatiaľ sa z Pérezovej formy nestrieľa, keďže Red Bull má už oba tituly vo vrecku. O rok však môže byť všetko inak. Christian Horner už cez víkend načrtol, že Checo sa musí dať dokopy, aby o rok náhodou nepripravil Red Bull o majstrovský titul.

Podobný pohľad má aj Helmut Marko. “Musí sa skrátka vymaniť z tejto negatívnej špirály. Miestami pridával aj rýchle kolá, ale pri toľkých trestoch mu to nie je nič platné,” pripomenul priebeh VC Kataru a početné prekročenia limitov trate. “Tá medzera je momentálne skrátka priveľká, pretože ešte aj druhá priečka v šampionáte je teraz v ohrození.”

Ak by Pérezovi nevyšiel ani záver sezóny, ešte bude mať celú zimu na to, aby obrátil list a začal odznova. Bude to však Red Bull ochotný riskovať? Helmut Marko naznačil, že Pérezov kontrakt predsa len nie je vytesaný do kameňa.

“Vo všeobecnosti sa chceme držať našich zmluvných záväzkov, ktoré trvajú až do roku 2024. Teraz je to celkom v jeho rukách,” odkázal Mexičanovi Marko a pripomenul mu, čo bude, ak bude… “Na druhej strane v AlphaTauri máme troch relatívne dobrých jazdcov. Uvidíme, ako sa to vyvinie. My však rátame s tým, že Checo opäť nájde svoju stratenú silu.”