logo F1online.sk

Lance Stroll počas pretekov omdlel. Po šachovnicovej vlajke zamieril rovno k sanitke

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Horúce počasie v Katare preverilo celé štartové pole. Viacerí jazdci si siahli až na dno svojich síl. Vo veľkých problémoch sa ocitol aj Lance Stroll, ktorý priznal, že počas pretekov strácal vedomie. V parc fermé bol taký zničený, že rovno šiel požiadať o pomoc lekárov v sanitke.

Keď sa v Katare konali futbalové majstrovstvá sveta, štadióny museli byť vybavené obrovskými klimatizačnými jednotkami, ktoré fúkali chladný vzduch priamo do priestoru štadióna. Piloti F1 však takúto vymoženosť nemali, navyše sa v Katare predstavili o poldruha mesiaca skôr. Teploty aj po západe slnka presahovali hranicu 30 °C a keď sa k tomu pridala vysoká vlhkosť vzduchu, množstvo dlhých rýchlych zákrut a špeciálne pneumatikové pravidlo, ktoré všetkých nútilo jazdiť ako v kvalifikácii, podmienky boli náročnejšie ako v Singapure.

Lance Stroll si to takisto vytrpel, avšak na rozdiel od jazdcov pred sebou za to nedostal žiadnu odmenu. Do cieľa síce dorazil na deviatej priečke, no po započítaní všetkých trestov spadol na jedenáste miesto so sekundovou stratou na Sergia Péreza. Nebyť penalizácií za opustenie trate, dva body by boli jeho.

Kanaďan po pretekoch prezradil, že trať opustil z viacerých dôvodov. Na jednej strane obrubníky ani poriadne nevidel, na druhej v aute strácal vedomie. “Mali sme našliapnuté na dva body a deviate miesto, kým som nedostal tresty. Ale je mi to jedno, také to bolo náročné,” rezignovane odvetil unavený Lance Stroll.

Následne adresoval FIA výčitku a môžeme povedať, že aj oprávnenú. “Tieto traťové limity… Namaľujú obrubníky, no v aute máte také závraty, že ani nevidíte trať. Navyše je tma, omdlievate od toho, aký máte nízky krvný tlak. Je smiešne za toto udeľovať tresty za traťové limity.”

“Obrubníky namaľovali a zúžili trať, takže ste tie obrubníky ani len necítili. Snažíte sa ich sledovať, ale nemôžete, pretože omdlievate. Ja som totálne strácal vedomie. Posledných dvadsať kôl [sa to začalo zhoršovať],” ozrejmil. “V rýchlych zákrutách už bolo všetko rozmazané.”

Na palubných záberoch Lancea Strolla sme dokonca mohli vidieť moment, kedy rodák z Montrealu zrejme omdlel. Zatiaľ čo bežne na rovinkách držal hlavu vzpriamenú a sledoval trať, tentoraz mu hlava “odkväcla” a narážala raz na jednu stranu opierky, raz na druhú. Môžeme si tiež všimnúť, že pravá ruka mu na moment spadla z volantu. Formula 1 môže byť rada, že nedošlo k žiadnej nehode.

Stroll potvrdil, že sa mu počas jeho kariéry ešte nikdy nič podobné nestalo. “V aute som omdlieval. Bolo to ťažké pre všetkých,” povzdychol si.

Súvisiace články