logo F1online.sk

Alonso žiadal mechanikov, aby ho schladili vodou. Tím mu však nesmel pomôcť

Fernando Alonso v boxoch
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Fernando Alonso ako najstarší pilot v štartovom poli sa v nedeľu i napriek svojmu veku nestratil a veľkú cenu zvládol bravúrne. Kým niektorí jeho súperi odpadávali a rozdýchavali náročné preteky, Alonso pôsobil dojmom, akoby práve vyšiel z masážneho salóna. Aj jemu by sa však zišla pomoc zo strany tímu.

Rodák zo španielskeho Ovieda dorazil do cieľa pomerne osamotený. Na desať sekúnd okolo neho bola trať prázdna, a tak si aspoň v závere pretekov mohol trochu vydýchnuť. S popáleným zadkom mu to určite prišlo vhod.

“Myslím, že nás oboch aj s Lanceom trochu trápili teploty sedadla na pravej strane. Po prvých pätnástich kolách som už bol popálený,” prezradil Fernando Alonso, ktorý tím žiadal aj o jednu nečakanú vec. “Vo vysielačke som sa dokonca pýtal, či by ma vedeli poliať vodou alebo pri zastávke niečo spraviť. Očividne to však nie je povolené.”

Nevideli sme tak obrázky ako z historického filmu o Formule 1, keď mechanici chladili pilotov vedrami s vodou. Dnes sú totiž pravidlá oveľa prísnejšie, ako to bolo pred niekoľkými desaťročiami.

Tímy nesmú svojvoľne nalievať do kokpitu žiadnu tekutinu ani pridávať rôzne predmety. Ak by tak mechanici učinili a Alonsa vodou skutočne poliali, padlo by na nich podozrenie z pokusu o obchádzanie pravidla o minimálnej hmotnosti monopostu. Nedalo by sa totiž vylúčiť, že takýmto krokom by sa pokúšali dostať monopost opäť nad predpísané hmotnostné limity. Ak by sme však chceli teoretizovať, možno by Španielovi vedeli pomôcť niekoľkými kockami suchého ľadu…

“V extrémnych podmienkach sa nám podarilo získať niekoľko bodov. Tento víkend sme boli o niečo konkurencieschopnejší, než sme spočiatku čakali, takže to vnímame ako pozitívne prekvapenie. V nasledujúcich veľkých cenách sa však potrebujeme zlepšiť,” naliehal Fernando Alonso.

McLaren si z Kataru odnáša dovedna až 47 bodov. Aj štatistika z posledných troch veľkých cien hovorí jasnou rečou. Kým papájoví zarobili 104 bodov, Aston Martin sa musel uskromniť. Na svoje konto si ich pripísal len trinásť.

Aston Martin takto bitku o štvrtú priečku v Pohári konštruktérov istotne nevyhrá. “Momentálne sú veľmi silní a lepší ako my. Nedá sa s tým nič robiť, môžeme len vyjadriť uznanie pred ich výkonmi. Dostali sa do formy, ale my sa nesmieme vzdávať. Dúfame, že na nasledujúcich pretekoch zažijeme silné víkendy, možno bodujeme aj s oboma autami, možno oni budú mať slabší deň a my trochu navýšime náš náskok. V tejto chvíli je to však ťažké.”