logo F1online.skF1online.sk

Norris je zo seba stále sklamaný: Tempo bolo dostatočné na víťazstvo

Lando Norris
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2023

Ďalší veľký úspech McLarenu alebo ďalšia veľká premárnená príležitosť? A čo tak oboje? Ako sa ukázalo, monopost MCL60 mal na víťazstvo a možno by to dokázal aj bez „pomoci“ nejakej technickej poruchy na monoposte Maxa Verstappena. Niet preto divu, že Lando Norris, ktorý v Katare absolvoval svoju 99. veľkú cenu, neskrýval po ďalšom nádejnom víkende smútok.

99 pretekov, jedenásť pódií a žiadne víťazstvo. Aj keď na Norrisovi vidieť talent, rýchlosť či odhodlanie, badáme na ňom aj určitú netrpezlivosť. Kameň zo srdca mu mohol spadnúť práve v Katare, ale napokon je z toho „len“ ďalšie pódium.

„Boli to skvelé preteky. Dobrý štart – v sobotu som bol v prvej zákrute široký, ale dnes som zvolil celkom inú stopu a fungovalo to skvelo – viedol k dobrým pretekom. Tempo bolo excelentné, pravdepodobne dostatočné na udržanie sa v boji s Maxom,“ povedal po pretekoch Norris.

„Stratil som veľa času v premávke. Stačí stratiť pár sekúnd a poriadne si sťažíte život. Tempo však bolo skvelé, dostal som sa za Oscara, ale v špinavom vzduchu som sa nedokázal priblížiť viac.“

„Rozhodne to boli po fyzickej stránke najťažšie preteky v mojej kariére, ale bola to zábava, hlavne keď bojujete takto vysoko v poradí,“ dodal Lando.

Norris sa v závere dožadoval tímovej réžie a opäť sa chcel dostať pred Oscara Piastriho, ktorý ho počas celého katarského víkendu porážal. Lando skrátka chce za každú cenu vyhrávať, čo je vlastnosť šampióna, ale takýmito politickými snahami si príliš veľa sympatií nezíska. Aj keď je jeho čakanie na prvé víťazstvo dlhé, musí byť ešte trpezlivejší.

„Štartovať z desiateho miesta a skončiť na pódiu je asi viac, než som pred pretekmi vôbec očakával, najmä vzhľadom na situáciu s pneumatikami a limitované strategické možnosti. Tempo však dnes bolo dostatočné na víťazstvo. Ukazuje to, že sme mali rýchlosť na tú najvyššiu priečku, keby som v skoršej fáze víkendu neurobil chyby. Preto som zo seba sklamaný. Vedel som, čo môžeme dokázať a keby som neštartoval desiaty, mohol som skončiť vyššie než na treťom mieste,“ hovorí Norris s ľútosťou.

„Je ťažké to prehltnúť, ale už to nezmením. Musíme ísť ďalej a dni ako tieto mi pomôžu smerom do budúcna,“ dodal Lando.

Britský mladík je však možno na seba až príliš prísny. Ani on nie je robot a každý robí chyby, ale aj v nedeľu bolo vidno, ako ho kvalifikačné zlyhania mrzia. „Bol to skvelý víkend, jeden z mojich najlepších z hľadiska celkového tempa. Urobil som len dve chyby, ktoré ma vyšli poriadne draho; keď hovorím poriadne draho, myslím tým potenciálne víťazstvo alebo dokonca dve,“ ľutuje chyby z piatkovej kvalifikácie a sobotného rozstrelu Norris.

„Možno by som to neľutoval pre desiate, ôsme alebo piate miesto, ale za tretie, druhé alebo prvé miesto to ľutujem. Asi preto je to omnoho ťažšie, než by to bolo napríklad na začiatku sezóny. Som však rád a pripravený pokračovať. Musím poďakovať tímu za fantastickú prácu po celý víkend a celý rok. Dúfajme, že v tom môžeme pokračovať a ďalej tvrdo bojovať,“ povedal Lando.

Súvisiace články

Diskusia