logo F1online.sk

Podľa Strolla sa naňho tréner Henry Howe nehnevá: Je to kamoš

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2023

Lance Stroll prerazil po katarskej kvalifikácii ďalšie dno. Jeho prípad ukazuje, že aj keď sú si všetky zvieratá rovné, niektoré sú si rovnejšie. Ako poznamenal aj bývalý pilot Nico Rosberg, keby ktokoľvek predviedol niečo podobné, ako Stroll po katarskej kvalifikácii, bol by bez práce. Taký Lance Stroll sa však za svoje správanie nemusel ani ospravedlniť.

Vyhodenie volantu z kokpitu je v poriadku, dlhodobé zanedbávanie svojich mediálnych povinností – kým to nie je vyložené ignorovanie novinárov, nejde o žiadne porušenie zmlúv – je takisto v poriadku, ale je v poriadku aj použitie násilia proti členom vlastného tímu? Na prvý pohľad je totiž zrejmé, že nešlo o žiadny nevinný incident.

Keď pred pár rokmi v Brazílii Max Verstappen strčil do Estebana Ocona, dostal trest v podobe povinnej činnosti v prospech motoristickej komunity. Ide skôr o symbolický akt a príjemné povinnosti, ale zároveň je to jasné stanovisko od kompetentných, že takéto správanie nebude tolerované.

Počínanie Lanca Strolla sa však (aspoň zatiaľ) zaobišlo bez akejkoľvek reakcie. Žiadne vyšetrovanie, žiadny trest a dokonca žiadne verejné ospravedlnenie. Aston Martin ani Stroll sa nemali potrebu ospravedlniť, čo len dokazuje, že aj keď sú si všetky zvieratá rovné, niektoré sú si rovnejšie.

„Upadli sme do negatívnej špirály. Myslím si, že frustrácia sužuje celú skupinu. Chceme byť lepší a chceme sa zlepšovať, ale v súčasnosti sa jednoducho trápime,“ povedal médiám Stroll, podľa ktorého sa vraj frustrácia znáša nad celým tímom, nielen nad ním.

„Takéto posraté dni nenávidím, ale zmeníme to,“ sľúbil Kanaďan, ktorého motivácia je v súčasnosti na širokej verejnosti spochybňovaná. Stroll však odpovedal stručným a jednoznačným „určite áno“ na otázku, či si užíva Formulu 1.

Podľa portálu Motorsport.com zostal Lance dokonca zaskočený z reakcie, ktorú vyvolalo jeho odstrčenie trénera Henryho Howea, akoby bolo niečo také absolútne normálne a dochádzalo k tomu každý deň. Vraj zvažoval, že na sociálnych sieťach zverejní správu, ktorou celú situáciu objasní. Zatiaľ sa k tomu však neodhodlal.

Motorsport.com predpokladá, že Strolla vytočilo, že mu Howe nenechal čas na ventilovanie frustrácie a okamžite ho posielal na preváženie. Jeho tréner však veľmi dobre vie, že federácia je v tejto veci prísna a len nedávno vydala smernicu, ktorá má zabrániť jazdcom prijímať pred vážením tekutiny alebo sa dotýkať mobilov, čím môže dôjsť k znehodnoteniu výsledku váženia.

FIA sa však v prípade Strolla zjavne nemusí ponáhľať ani s vážením, ani s prehnanou reakciou na jazdcove neprijateľné správanie. Čo treba riešiť? Veď podľa Lanca je všetko v absolútnom poriadku. „Áno, sme v pohode,“ povedal Stroll na margo Howea, ktorý je taktiež zamestnancom jeho otca.

Podľa Motorsport.com sa v tom okamihu pokúsil mediálny manažér Aston Martinu odvrátiť tému rozhovoru na niečo ďalšie a zabrániť novinárom, aby sa prehnane vŕtali v garážovom incidente, ale Lance s tým nemal problém. „Nie, nie, pokračujte. Nejaké ďalšie otázky?“ opýtal sa prítomných zástupcov médií.

Jednému z novinárov, ktorý naznačil, že takéto správanie na pracovisku by obvykle viedlo k disciplinárnemu konaniu, Stroll odpovedal: „Sme v pohode. Je to kamoš. Všetci si prechádzame frustráciami spoločne a pokračujeme spoločne ďalej, takže všetko je v poriadku.“

Objavili sa výzvy, aby sa vecou zaoberala FIA, ale tá zatiaľ neurobila nič. Nehrozí mu zrejme niečo podobné ako Verstappenovi v Brazílii. Medzinárodná automobilová federácia sa na žiadosť portálu Motorsport.com odmietla k incidentu oficiálne vyjadriť.