logo F1online.skF1online.sk

Norrisa premáha frustrácia z vlastných výkonov: Sklamal som a nesplnil si svoju úlohu

Lando Norris
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Aj keď katarský víkend ešte neskončil, všetko nasvedčuje tomu, že bude ďalšou premárnenou príležitosťou pre McLaren a Landa Norrisa. Sobotný šprint totiž ukázal, ako veľmi môže „pápajových“ mrzieť sobotná kvalifikácia. Katar ešte stále je veľkou príležitosťou pre Landa Norrisa ukoristiť prvé víťazstvo v kariére, ale po štarte z desiateho miesta to bude mať ťažké.

Pilotom McLarenu by stačili na obsadenie druhého a tretieho miesta na štarte nedeľných pretekov aj priemerné kvalifikačné kolá. Ani jeden z nich sa však nedokázal zmestiť medzi biele čiary. Pri pohľade na piatkové dáta a časy však bola možná aj pole position.

Možno by na tom príliš nezáležalo, keby sobotný šprint nepotvrdil, že McLaren môže Red Bull zdolať aj v pretekovom tempe, čo potvrdil víťazstvom Oscar Piastri a tretím miestom Lando Norris. Po štarte zo šiesteho a desiateho miesta to však budú mať mimoriadne náročné. Momentálne všetko nasvedčuje tomu, že Katar bude ďalšou premárnenou príležitosťou Landa Norrisa a McLarenu.

„Frustrácia posledných dvoch dní všetko zatienila,“ povedal po skončení šprintu Norris, pre ktorého bolo tretie miesto očividne chabou náplasťou. „Negatíva absolútne prevládajú nad pozitívami.“

„Taký skrátka som a takto funguje moja hlava. Som veľmi rád za tím a takisto za Oscara. Porazil ma a patrí mu gratulácia,“ povedal Norris, ktorého reportérka prerušila s otázkou, či ho bolí takýto výsledok a prehra s tímovým kolegom.

„Nie, pretože… alebo teda, prehra nikdy nie je pekná, ale bolí ma niečo iné. Mrzí ma, že som pokazil sobotný rozstrel – dnes som mal byť na pole position – a takisto som mal skončiť na prvom mieste, alebo minimálne na druhom, v piatkovej kvalifikácii.“

„Toto je dôležitý víkend a ja som urobil priveľa chýb. Štve ma to. Snažím sa zresetovať, sústrediť sa a nemyslieť na to, ale ja na to nemôžem nemyslieť. Stále je to len ‚keby bolo keby‘. Oscar odviedol tento víkend lepšiu prácu. Zaslúži si to po tom, čo dnes dokázal. Ja si to nezaslúžim, pretože som skrátka odviedol zlú prácu,“ hovorí Norris sklamane s rukami vbok. Celá reč jeho tela svedčila o obrovskom sklamaní.

„Je to frustrujúce, zvlášť keď je auto také dobré a tím odvedie takú dobrú prácu. Dokázali sa neuveriteľne zlepšiť a ponúkli nám túto šancu bojovať o pole position a o víťazstvo. Ja som však nesplnil svoju úlohu a sklamal som,“ sype si popol na hlavu britský pretekár.

„Drobnou náplasťou je nám aspoň toto dvojité pódium v šprinte. Som rád za môj tím,“ dodal.

Netreba pritom zabúdať, že ataky Oscara Piastriho sú stále nepríjemnejšie. V posledných dvoch rokoch nemusel Norris čeliť otázkam ohľadne lepších výkonov tímového kolegu. Faktom však je, že v Katare zatiaľ s Piastrim len prehráva.

„Je pravda, že teraz na mňa tímový kolega tlačí oveľa viac, ale to nemá nič spoločné s mojimi piatkovými chybami. Áno, odvádza dobrú prácu a tlačí na mňa. Moje chyby s tým však nijak nesúvisia. Sú to odlišné chyby, ku ktorým došlo z rôznych dôvodov a za rôznych okolností,“ premýšľa Norris.

„Iste, rýchlejší tímový kolega vám život sťaží, ale pre mňa je to dobré. Tlačí ma až na hranu, čo neznášam, ale zároveň si to užívam. Odvádza však dobrú prácu a zaslúži si to, takže je to napokon veľmi jednoduché,“ dodal Norris, ktorý na záver ešte pogratuloval čerstvému trojnásobnému šampiónovi Maxovi Verstappenovi.

„Ako som už povedal v prenose, patrí mu gratulácia. Zaslúži si to. Po celý rok, a vlastne v posledných troch rokoch, odviedol lepšiu prácu než všetci ostatní, takže mu blahoželám,“ povedal Lando.

Súvisiace články

Diskusia