logo F1online.skF1online.sk

Hamilton zložil veľkú poklonu Verstappenovi: Zaslúži si to, pretože odviedol úžasnú prácu

Max Verstappen a Lewis Hamilton na pódiu VC Španielska 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Katarský víkend zrejme bude víkendom Maxa Verstappena. Potvrdenie jeho tretieho titulu je už len otázkou času. Ak to nepríde v Katare, tak si počkáme do Austinu. Keďže si však nemyslíme, že Sergio Pérez na okruhu Losail pookreje, očakávame majstrovské oslavy už tento víkend. S gratuláciami sa pripoja aj najväčšie osobnosti Formuly 1.

Aj keď boli Maxovými rivalmi v juniorke hlavne Charles Leclerc či Esteban Ocon, v súčasnosti je tým najväčším zaiste Lewis Hamilton. Ich súboj o titul z roku 2021 je stále živý a medzi ich tímami naďalej panuje určitá animozita.

Ktovie, možno sa však táto rivalita skončí podobne ako súboje Sennu a Prosta či Sennu a Schumachera, ktorí na sklonku Brazílčanovho života našli spoločnú reč. Bohužiaľ, už sa nikdy nedozvieme, aké by boli ich vzťahy dnes. Minimálne pokiaľ ide o uznanie za úspechy v roku 2023, Lewis Hamilton nezaváhal a svojmu súperovi zložil veľkú poklonu.

„Nechcem ho radiť do žiadneho rebríčka, pretože tie sú založené čisto na osobných názoroch jednotlivých ľudí. Myslím si však, že si svoje súčasné postavenie zaslúži. Odviedol úžasnú prácu s balíkom, ktorý má k dispozícii,“ prehlásil Hamilton v Katare.

„On aj jeho tím boli v tomto roku skrátka fenomenálni. Neurobili žiadnu chybu a podľa mňa pozdvihli latku,“ priznal Lewis.

„Ako tím môžeme len povedať: ‚Okej, v týchto oblastiach sa musíme zlepšiť, aby sme sa im dokázali vyrovnať a konkurovať im.‘ Dúfam, že v určitej fáze s nimi budeme môcť súperiť a prinútime ich brániť súčasnú pozíciu. Rozhodne by si však mali tento úspech užiť, pretože sa naň nadreli,“ dodal Hamilton športovo.

Pridal sa aj ďalší šampión, Fernando Alonso, od ktorého sme to však čakali viac, keďže má k Maxovi oveľa bližšie než Lewis. „Patrí im veľká gratulácia za túto neuveriteľnú sezónu a stanovenie toľkých rekordov,“ povedal Španiel.

„Keď vyhráte toľko pretekov – a neboli to všetko jednoduché víťazstvá, víkendy v júni a v júli poznačil dážď a niekedy to bolo zložité – a neurobíte žiadnu chybu, patrí vám ohromný rešpekt,“ povedal Alonso.

Samotný Max Verstappen na titulové reči odpovedá so stoickým pokojom. Už nejaký čas je zrejmé, že sa o zisk svojho tretieho vavrínového venca prestal strachovať. „Máme za sebou úžasný rok a tento víkend chceme opäť vyhrať,“ prehlásil Holanďan, ktorý sa v Katare sústredí skôr na ďalší triumf ako na celkové prvenstvo, ktoré už má dávno prakticky vo vrecku.

„Samozrejme, viem, že keď vyhrám v sobotu, tak získam aj titul (v skutočnosti mu stačí aj šieste miesto, pozn. red.), ale my sa sústredíme na našu prvoradú úlohu. Nemyslím si, že veľmi záleží na tom, či to bude v sobotu alebo v nedeľu. Vždy je pekné využiť hneď prvý mečbal,“ povedal Verstappen.

„Vyhrať tri šampionáty v rade nikdy nie je ľahké. Potrebujete veľmi dobré auto, ale ja sa vždy snažím byť konzistentný a nerobiť priveľa chýb. Auto je v skvelom okne, teda s výnimkou Singapuru, ale takmer na všetkých pretekoch sa s ním jazdilo naozaj krásne. Pri jazde na limite je však stále ľahké urobiť chybu, a to sa snažím eliminovať,“ dodal Verstappen na štvrtkovom stretnutí s médiami.

Súvisiace články

Diskusia