logo F1online.sk

Gasly žiari spokojnosťou: K Alonsovi či Leclercovi sme bližšie, než sme očakávali

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Výkony tímu Alpine v tejto sezóne nás občas nútia premýšľať, ako by to vyzeralo, keby mal monopost A523 vo svojich útrobách lepší motor. Pierre Gasly a Esteban Ocon častokrát balansujú medzi veľkou nádejou a veľkým zúfalstvom. Katarská kvalifikácia spadá do prvej kategórie.

Je to zase až také prekvapenie? Iste, piloti McLarenu nezvládli Q3, Sergio Pérez s Carlosom Sainzom zas Q2, ale Alpinu to vždy išlo na technických okruhoch, na ktorých nerozhoduje výkon pohonných jednotiek. Na McLaren či Aston Martin to možno nestačilo, ale s tými už Francúzi dávno nebojujú a siedme (Gasly) a ôsme (Ocon) miesto ich napĺňa spokojnosťou.

„Musím povedať, že som veľmi spokojný. V Q3 som mal v aute napriek náročným podmienkam dobrý pocit a bol som schopný tlačiť úplne na hranu,“ povedal po skončení kvalifikácie Pierre Gasly, ktorý bol opäť úspešnejší z dvojice pilotov Alpinu a v kvalifikačnom porovnaní vedie nad tímovým kolegom 10:7. Pritom to bol len jeden z mnohých dôvodov na úsmev, ktorý vystavoval novinárom po piatku.

„Už Q2 bola z našej strany veľmi dobrá a dokázal som okamžite zajazdiť skvelé časy, na čo som v Q3 nadviazal. Máme obe autá v najlepšej desiatke, takže musím povedať, že to bol dobrý piatok,“ povedal spokojne Gasly.

Francúzsky pretekár už odjazdil veľmi dobrý šprint v Belgicku, keď sa dostal až na pomyselné pódium. Aj keď niečo také v Katare neočakávame, rozhodne bude zaujímavé sledovať Alpine po zvyšok víkendu.

„Je to vyrovnanejšie, než som si myslel. Podľa mňa sme k Charlesovi či Fernandovi bližšie, než sme my sami očakávali. Určite sme v dobrej pozícii a pokúsime sa zo siedmeho miesta posunúť ešte vyššie. Bude to zaujímavé, ale zatiaľ mám z toho dobrý pocit,“ povedal Gasly.

Alpine priniesol do Kataru drobné vylepšenia. Ťažko však súdiť ich vplyv, hlavne keď po jedinom tréningu väčšina tímov nastavenie skôr odhadovala. Dobrú formu francúzskeho celku však potvrdil aj Esteban Ocon, ktorého určite neteší strata viac ako dve desatiny na tímového kolegu, ale v nedeľu odštartuje hneď za ním, takže to určite nie je hrozný výsledok.

„Pred kvalifikáciou sme urobili dobrý krok vpred a z auta som mal oveľa lepší pocit než vo voľnom tréningu. V nájazde do zákrut sme mali oveľa lepšiu priľnavosť a myslím si, že sa nám podarilo optimalizovať zmenu nastavenia medzi tréningom a kvalifikáciou. Máme dobrú pozíciu na štart nedeľných pretekov. Dúfajme, že dokážeme ešte postúpiť,“ povedal po skončení kvalifikácie Ocon.

„Tím odviedol veľmi dobrú prácu, keď sa mu podarilo rýchlo obrátiť situáciu v takýchto náročných podmienkach. Máme dobrú východiskovú pozíciu pre nedeľné preteky, ale teraz sa sústredíme na šprintový rozstrel a šprintové preteky. Máme šancu získať cenné body,“ dodal Esteban.