logo F1online.sk

FIA sprísnila pravidlá ohľadom oblečenia na pódiu

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2020

FIA zareagovala na protest Lewisa Hamiltona z Veľkej ceny Toskánska, a počnúc dnešnými ruskými pretekmi začnú platiť pre popretekovú ceremóniu prísnejšie pravidlá. Jazdcom presne určila, čo môžu mať oblečené.

Hamilton si na stupňoch víťazov pred dvoma týždňami obliekol tričko s odkazom “Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú”. Kým niektorí ho pochválili za tento jeho protest, iní si uvedomili, že pilot by si na pódiu nemal obliecť čokoľvek — čo ak by sa v Rusku rozhodol pre tričko s odkazom na Alexeja Navaľného?

FIA tak v nedeľu vydala pokyny, ako má prebiehať popreteková ceremónia troch najlepších. “Keď piloti vystúpia zo svojich áut, najlepší traja budú pri ich monopostoch odvážení FIA. Všetci piloti musia zostať kompletne odetí až kým nebudú odvážení (napr. prilba, rukavice).”

To sa ešte od predchádzajúcich víkendov veľmi nelíši, kľúčové sú nasledujúce usmernenia: “Počas celého trvania pódiovej ceremónie a popretekových rozhovorov musia jazdci finišujúci na prvej, druhej a tretej priečke zostať oblečení iba vo svojej pretekárskej kombinéze, a to až po krk, nie rozopnutý do pol pása.”

“Počas trvania rozhovorov v novinárskej zóne a na popretekovej tlačovej konferencii musia všetci jazdci zostať oblečení len v uniformách svojich tímov. Aby sme sa vyhli pochybnostiam, toto zahŕňa aj lekárske rúško alebo tímové rúško,” ozrejmila FIA.

Pravidlá pre pokľaknutie, ktoré má vyhradený priestor pred hymnou, sa meniť nebudú. Prebehne rovnako ako na predchádzajúcich veľkých cenách.

Súvisiace články