logo F1online.sk

Piloti McLarenu napriek náskoku naďalej favorizujú Racing Point

Lando Norris a Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 9. 2020

Vďaka ústupu Ferrari z predchádzajúcich pozícii sa nám uprázdnilo tretie miesto v pohári konštruktérov. Oň sa následne strhla tvrdá bitka, ktorá zrejme bude pokračovať až do posledného víkendu sezóny. Pri pohľade na doterajšie výkony sa dá predpokladať, že najväčšími favoritmi na jeho zisk sú tímy McLaren a Racing Point.

Partička z Wokingu je pred svojim najväčším súperom zatiaľ o krok napred. McLaren má na konte 106 bodov, o štrnásť viac, než štvrtý Racing Point. Na príležitosť bude číhať aj Renault s 83 bodmi. Šieste Ferrari stráca na McLaren už 40 bodov.

„Na štarte sezóny sme si mysleli, že Racing Point je pred nami,“ povedal pilot tímu Carlos Sainz. „Myslím, že po zimných testoch boli určite rýchlejší.“

„Nám sa však podarilo dostať pred nich vďaka niektorým dobrým výsledkom, a to napriek tomu, že sme mali určité problémy.“

Racing Point zahájil v tejto fáze sezóny mocnú ofenzívu a predstavil vylepšený aerodynamický balík i nové zavesenie. To môže byť rozhodujúce pri útoku stajne zo Silverstone na tretie miesto pohára konštruktérov. Lance Stroll, ktorý vylepšenia pred dvoma týždňami dostal, však tvrdo havaroval, zároveň nenávratne zničil nové diely. To by McLarenu mohlo pomôcť, keďže Kanaďan tým nechtiac oddialil dodávku nových súčiastok tímovému kolegovi Sergiovi Pérezovi.

„S vylepšeným balíkom bol Stroll v Mugelle naozaj rýchly. Ťažko povedať, či tomu tak bude i po zvyšku sezóny. Dúfajme, že aj nám sa podarí niečo priniesť. Myslím, že Racing Point patril v strede poľa k tým rýchlejším, vo väčšine pretekov boli určite najrýchlejší,“ dodal Sainz.

Slová tímového kolegu podčiarkol i Lando Norris, ktorý očakáva mimoriadne vyrovnaný súboj o tretie miesto v pohári konštruktérov. „Racing Point bol v doterajšom priebehu sezóny veľmi rýchly. Najmä na začiatku roka boli podľa mňa oveľa konkurencieschopnejší, než my.“

„Z pohľadu akýchkoľvek ďalších aspektov na trati sme však sezónu začali lepšie my. Možno zastávky v boxoch neboli v našom podaní úchvatné, no veľa vecí sa nám podarilo zrealizovať veľmi dobre. Myslím, že sa to následne odzrkadlilo do bodového zisku, aj keď v pretekoch sme neboli takí konkurencieschopní, ako oni,“ povedal Norris.