logo F1online.sk

Odpísalo Ferrari sezónu 2020? Najnovšie vylepšenia sú zamerané na rok 2021

Charles Leclerc v boxoch
© Facebook/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2020

Ferrari vstúpilo do sezóny 2020 vo veľmi zlej forme, ktorá sa navyše v jej priebehu vôbec nezlepšovala. Mnoho veľkých vylepšení balíka Scuderia nepriniesla a viacero indícií naznačovalo, že tento ročník už v Maranelle definitívne hodili za hlavu.

Takou prvou lastovičkou boli vyjadrenia šéfa Scuderie Mattiu Binotta. Ten po Veľkej cene Toskánska oznámil, že do Ruska pricestuje Ferrari aj s upraveným aerodynamickým balíkom, od ktorého však nemáme čakať žiadne zázraky. Jeho zmysel bude zrejme celkom iný.

„V továrni tvrdo pracujeme, aby sme napravili chyby spočívajúce v samotných základoch nášho projektu, najmä smerom k sezóne 2021,“ povedal Binotto pred týždňom.

Tento týždeň jeho slová podčiarkol aj športový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies.

„Nasadíme na našu SF1000 niekoľko aerodynamických úprav. Je to súčasť plánu na nasledujúcich niekoľko pretekov. Snažíme sa o nápravu našich slabých stránok, ktoré sa prejavili v posledných pretekoch, najmä s ohľadom na rok 2021.“

„Neočakávame, že táto drobná úprava balíka prinesie veľkú zmenu, umožní nám však preveriť jeho funkčnosť a vytvorí základ pre ďalší vývoj,“ povedal Mekies.

Ferrari sa zatiaľ v roku 2020 nemá čím chváliť. V posledných troch víkendoch postrácala Scuderia hromadu bodov a šanca na tretie miesto v pohári konštruktérov sa rozplýva. Zostať na aktuálnej šiestej priečke by znamenalo najhoršiu sezónu Ferrari od roku 1980. Mimo najlepšiu trojku bol tím naposledy v roku 2014.

„Prvá polovica sezóny bola pre Scuderiu veľmi náročná, čo je jasné aj z pohľadu na výsledky,“ hovorí Mekies. „Vzdávať sa však nemáme v povahe a s tým ideme aj do Soči, hoci táto trať nám v poslednom období príliš nepriala. Vydáme však zo seba úplne všetko, hoci vieme, že čelíme tvrdej konkurencii.“