logo F1online.sk

Majstrovský ťah, chváli Aston Martin za angažovanie Vettela Webber

Sebastian Vettel
© Facebook/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala19. 9. 2020

Dlhoročného kolegu Sebastiana Vettela z Red Bullu Marka Webbera potešilo, že štvornásobný majster sveta ešte Formulu 1 neopúšťa. Verí, že Vettel ešte má Formule 1 čo ponúknuť, a Racing Pointu, resp. Aston Martinu takisto. Webber hodnotí jeho príspevok tak vysoko, že jeho prestup označuje až za majstrovský ťah.

O tom, či Aston Martin spravil dobre, keď sa dohodol so Sebastianom Vettelom, ktorý tento rok svojimi výkonmi vôbec neoslňuje, nie je presvedčený každý. O pozíciu totižto prichádza konzistentný a z dvojice jazdcov Racing Pointu zrejme i ten rýchlejší, Sergio Pérez, na ktorého miesto príde len neistá náhrada.

“Teším sa s nimi, myslím si, že zo strany Aston Martinu to bol skutočný majstrovský ťah,” hovorí však Mark Webber, komentátor Channel 4. “Po stránke čistých znalostí nikto v Racing Pointe nemal z jazdeckého pohľadu toľko skúseností, keď prichádzal do tímu.”

Racing Point si mal z čoho vyberať, no dostupný nebol podľa Austrálčana nik lepší. “Či už ide o to, aká by mala byť kultúra, ako posunúť vývoj monopostu do ďalšej fázy — Nico Hülkenberg, áno, Sergio Pérez, áno, Lance Stroll… to všetko sú dobrí jazdci, ale keď sa začneme baviť o ich celkovom prístupe ako profesionálnych pilotoch Formuly 1, tak nedosahujú Vettelových kvalít.”

“Pre nich je to obrovský úlovok. Myslím si, že pre nich to bude veľký krok vpred. On už chce rok 2022. Od tímu bude chcieť, aby vtedy vypálili po dobrých výsledkoch a smerom vpred,” analyzuje Webber.

Mark Webber, ktorého vzťah so Sebastianom Vettelom sa s odstupom času od ich vzájomného pôsobenia v Red Bulle len a len zlepšuje, je rád, že sa majstrovi sveta z rokov 2010 až 2013 podarilo nájsť si nové útočisko.

“Úprimne, mal som obavy z toho, ako to nakoniec preňho dopadne,” priznáva Webber. “Myslím si, že stále má v sebe nejakú energiu a bojového ducha, aby ešte niečo priniesol tomuto športu a tiež sebe samému. Myslím si, že nové prostredie bude preňho skvelé. Miluje anglické prostredie, v Milton Keynes v Red Bulle žiaril.”

Vettel po oznámení jeho ďalších krokov prezradil aj to, že pomerne intenzívne pomýšľal i na odchod z Formuly 1. To vraj po dlhých rokoch vo Ferrari nemusí byť až také prekvapivé. “Myslím si, že jeden rok vo Ferrari je z pohľadu energie a toho, čo Maranello od pilota požaduje, ekvivalentné trom rokom v niektorom inom tíme. Hlavne, keď bojujete o titul majstra sveta, čo oni robili, keď prišiel.”

Súvisiace články