logo F1online.sk

Vettel o pretekoch s obráteným poradím: Bol by to dôkaz, že zlyhali

Bottas, Hamilton, po reštarte VC Toskánska
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2020

Formula 1 sa prakticky už od zmeny majiteľa snaží veľké ceny zatraktívniť. Liberty Media si uvedomuje, že dominancia jedného tímu jej zisky nezvyšuje tak, ako by to bolo v prípade napínavých súbojov o víťazstvá a tituly. Aj z tohto dôvodu skrsol v hlavách kompetentných nápad v nejakej forme využiť myšlienku obrátených štartových roštov. Sebastian Vettel ich odmieta a ich zavedenie by považoval len za zlyhanie tvorcov pravidiel.

Téma sa opäť otvorila po Veľkej cene Talianska, v ktorej si Lewis Hamilton musel raziť cestu štartovým poľom a na čele bojovali mená, ktoré sa na pódiu ešte nikdy neobjavili, prípadne len veľmi sporadicky. Preteky to však boli zaujímavé, čo niektorí považovali za impulz k tomu, aby sme skúsili preteky s obráteným štartovým roštom alebo kvalifikačné preteky aj v praxi.

“Ak tlačíte na tento smer, tak je to dôkaz, že ste zlyhali pri tvorbe takých pravidiel, ktoré by dĺžku štartového poľa skrátili a na trati dopomohli k lepšiemu pretekaniu,” vyslovil sa Sebastian Vettel, ktorého cituje racefans.net.

Isté nádeje sa vlievali aj do predných krídel, ktoré sú dnes odľahčené od všakovakých drobných elementov. “Na pripomenutie by som uviedol, že sme dostali aj nové pravidlá ohľadom predných krídel, ktoré nás stáli celý majetok, no nakoniec z pohľadu pretekania toho veľa nezmenili.”

Viac by sa mohlo zmeniť v roku 2022. Vedenie sa na revolúciu v pravidlách, ktorá mala prísť už v roku 2021, no odsunula ju pandémia, dôkladne pripravovalo a sľubuje, že autá budú schopné tesnejších súbojov. “Veríme v zmenu pravidiel pre rok 2022. Myslím si, že to potrebujeme napraviť a riešiť tie hlavné body, a nie sa pokúšať rozohrať nejakú lotériu.”

Vettel doplnil, že použitie obrátených štartových roštov je “proti športu a súťaži”. “Ako pretekár nemám rád, keď vyhrávajú ostatní, ale musím akceptovať, ak iní vyhrajú alebo odvádzajú lepšiu prácu. Preto si myslím, že by bolo nesprávne v mene športu pokúšať sa miešať tieto veci.”

Súvisiace články