logo F1online.sk

Albonovi sa pri záverečnom útoku vynárali spomienky

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2020

V podaní Red Bullu, AlphaTauri a Hondy sú posledné víkendy plné zmiešaných pocitov. Po premiérovom víťazstve Pierra Gaslyho na Veľkej cene Talianska prišlo prvé pódium Alexa Albona na Veľkej cene Toskánska. To všetko na pozadí problémov s pohonnými jednotkami Honda.

Japonskému dodávateľovi sa však venovať nebudeme. Pozornosť zameriame na muža, ktorý v nedeľu sňal zo svojich ramien ohromné bremeno. Šťastena konečne šla britsko-thajskému pretekárovi Alexandrovi Albonovi naproti. Vyhol sa všetkým problémom i kolíziám, technika vydržala a hlavne sa mu podarilo dostať do jeho obľúbenej pozície. V závere totiž mohol obuť mäkkú zmes pneumatík a vrhnúť sa do útoku.

Po druhom reštarte sa prehnal okolo Sergia Péreza. V 51. kole i okolo Daniela Ricciarda. Záverečný atak na Valtteriho Bottasa síce Albonovi nevyšiel, no veľmi smútiť nemusí. Má tretie miesto a tým pádom i prvé pódium v kariére.

„Bolo to náročné. Museli sme si to oddrieť,“ povedal po pretekoch spokojne Albon. „Je to skvelé sa konečne dostať na pódium, zvlášť pri všetkých týchto okolnostiach. Na štarte to nebolo ideálne, musel som preto stratené pozície získať na trati.“

„Keď máte takýto štart, hneď vás napadne, že to vás čaká tvrdá robota, no nikdy nezapochybujete, že sa dokážete prebojovať späť. V prvom stinte som veľmi žmýkal pneumatiky, aby som sa posunul, získal som možno tak dve miesta.“

„Na stredne tvrdej zmesi sme boli silní, cítil som, že mám dobré tempo. Trochu som sa obával pri druhom prerušení pretekov, keďže som sa vtedy cítil veľmi dobre. Renaulty mali dobré štarty, Racing Pointy tiež. Keď som potom pri reštarte stratil jedno miesto, ešte viac ma to vyhecovalo. Cítil som, že mám tempo,“ hovorí Albon.

„Dôležitá bola trpezlivosť. Nesmiete svoje pneumatiky až príliš vyžmýkať, musíte si ich pošetriť, aby ste potom mohli niekoho predbehnúť.“

Jeho záverečný predbiehací manéver na Daniela Ricciarda bol skutočne parádny. Určite sa zaradí medzi tie najlepšie zo sezóny 2020. Trochu to pripomenulo Veľkú cenu Brazílie 2019 i Veľkú cenu Rakúska 2020. Tentoraz však všetko dopadlo dobre a Albon sa môže radovať.

„Posledná zákruta nám sedí, boli sme silní aj v celom treťom sektore, čo sa vám zíde na trati, kde sa dá predbiehať len na jednom mieste. Nedostal som sa k Ricciardovi tak blízko, ako som dúfal, ponoril som sa teda na vonkajšiu stranu,“ opisuje Albon jeden z najdôležitejších manévrov kariéry.

„Jasné, že som mal trochu obavy, dal som si však záležať, aby som mu nechal dosť miesta. Pri útokoch zvonku je to niekedy o dúfaní a mal som záblesky z niektorých minulých pretekov, v ktorých som bojoval o pódium. Tentoraz to však dopadlo dobre,“ uzavrel Albon.

Súvisiace články