logo F1online.sk

Päťsekundové penalizácie za zničenie niečích pretekov nie sú dostatočne prísne, tvrdí Albon

Nehoda Sergia Péreza a Alexa Albona
© Screenshot/FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 9. 2023

Zatiaľ čo niektorí pretekári sekajú dobrotu a takpovediac by neublížili ani muche, podaktorí sa naopak neštítia uchýliť sa ani k poriadnym špinavostiam. Do súbojov idú hlava-nehlava a keď náhodou niečo vyparatia, tak sa nič nedeje – dostanú päť alebo nanajvýš desaťsekundový trest. Alex Albon sa preto nazdáva, že je na čase tresty za zničenie niečích pretekov sprísniť. Inak sa nám bude opakovať scenár, aký vídame stále; obete súbojov sa motajú na konci štartového poľa alebo z pretekov nadobro odstupujú, kdežto previnilci spokojne pokračujú v ťažení smerom dopredu.

Alex Albon siahal v Marina Bay opäť na body. Zásluhou Sergia Péreza a jeho tvrdého manévru sa však napokon medzi desiatku najlepších nezmestil. V Suzuke postihol rovnaký osud Kevina Magnussena. Dánovi, presne tak ako aj Thajčanovi, zničil preteky 33-ročný Mexičan, ktorý totožne ako v Singapure obdržal za spôsobenie incidentu len päťsekundovú penalizáciu.

Nečudo, že s odstupom času tak Albon, ako aj Magnussen, volajú po sprísnení trestov. Inak sa vraj vinníci nikdy dostatočne nepoučia a aj naďalej sa budú uchyľovať k takým riskantným predbiehacím manévrom, ako doteraz.

„V jedenástej zákrute na mňa urobil rovnaký manéver [ako v Singapure],“ posťažoval sa bezprostredne po pretekoch na adresu Péreza novinárom Albon. „Tentokrát som sa mu vyhol. Potom to však rovnakým spôsobom vyskúšal na Kevina [ktorý sa následne dostal do hodín, pozn. red.]. Bol som za ním, takže som mal na všetko ten najlepší výhľad.“

„Je zrejmé, že [súčasne nastavené tresty] jazdcov nezmenia, keďže nie sú dostatočne prísne. Veď usúďte sami; Pérez urobil to isté dva preteky za sebou.“ Obdobný pohľad na vec, ako Alex Albon, má aj Kevin Magnussen.

„Pérez ma v Suzuke otočil, čo zničilo moje preteky,“ prehlásil 30-ročný Dán. „Vtedy bolo ešte priskoro na to, aby sme zamierili do boxov – no museli sme.“ Na margo päťsekundovej penalizácie, ktorá bola udelená Mexičanovi, povedal: „Myslím si, že v prvom rade potrestal sám seba. Nie je v dobrej situácii [čo sa týka vyhliadok zotrvania v Red Bulle, pozn. red.], ale je to tak, ako to je. Pretekáme. Bol v mizernej pozícii a odhodlal sa k zúfalému manévru.“

Spomínaní jazdci nie sú jediní, ktorým daná problematika vŕta v hlave. Sprísnenie trestov by privítal aj riaditeľ Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA George Russell. „Keď sa spätne pozriem na minuloročný Austin, kde som kolidoval s Carlosom [Sainzom], za čo som dostal päť sekúnd, tak musím skonštatovať, že to bolo hodné prejazdu boxovou uličkou,“ uviedol 25-ročný Brit.

„Je to zložitá problematika. Neustále trváme na tom, že by sme nemali posudzovať dôsledky incidentu, ale niekedy je ich potrebné vziať do úvahy. Musíme preto pouvažovať nad tým, ako sa dá k trestom pristupovať čo najlepšie,“ doplnil Russell.

Súvisiace články