logo F1online.sk

Posledná nádej zhasla: Lawson do Williamsu neprestúpi

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 9. 2023

Pred začiatkom sezóny azda nikto, vrátane Liama Lawsona samotného, nepredpokladal, že sa Novozélanďan v aktuálnom ročníku predstaví vo Formule 1. Zhodou priaznivých okolností 21-ročný pretekár vody kráľovnej motoršportu napokon okúsil, ale len dočasne. Akonáhle sa totiž vráti na štartový rošt zranený Daniel Ricciardo, tretí muž minuloročného šampionátu Formuly 2 si bude musieť hľadať miesto niekde inde. Keďže však majú už tímy jazdeckú zostavu uzavretú – až na Williams, ktorý o služby Lawsona podľa všetkého neprejavuje záujem – pretekárovi jazdiacemu pod číslom 40 sa pre nadchádzajúci rok zrejme ujde iba pozícia rezervného jazdca.

Lawson sa v doterajších štyroch pretekoch, ktoré absolvoval v F1, prezentoval v mimoriadne priaznivom svetle a tímovému kolegovi Júkimu Cunodovi bol minimálne vyrovnaným partnerom. Keďže sa však AlphaTauri rozhodlo si ponechať pre budúci ročník Austrálčana s Japoncom, Novozélanďan si na svoju ďalšiu šancu v najvyššej motoristickej triede bude musieť počkať.

Stále síce jestvuje možnosť, že po priebežne druhom jazdcovi šampionátu Super Formula siahne Williams, ale pokiaľ sa tím z Grove rozhodne trápiaceho sa Logana Sargeanta nahradiť, pravdepodobne dá príležitosť buď Mickovi Schumacherovi, alebo Felipemu Drugovichovi.

Svedčia o tom jednak vyjadrenia vedenia britskej stajne, ako aj šéfa Red Bullu Christiana Hornera a Liama Lawsona, ktorí považujú mladíkov prestup do historicky tretieho najúspešnejšieho celku Formuly 1 za „vysoko nepravdepodobný“.

„Som pilot Red Bullu. Všetky miesta v Red Bulle sú obsadené, čo nanešťastie pre mňa znamená, že nateraz budem [iba] rezervným jazdcom,“ dal na pravú mieru Liam Lawson, ktorý verí, že ho AlphaTauri v roku 2025 zamestná na „plný úväzok“.

„Momentálne zostávam nohami pevne na zemi a usilujem sa vyťažiť z pretekov vo Formule 1 čo najviac,“ poznamenal. „Mojím cieľom je samozrejme stať sa pevnou súčasťou F1, takže sa pokúsim urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby sa mi to v budúcnosti splnilo.“

„Jednou z výhod toho byť pilotom Red Bullu je, že počas piatich rokov, čo som súčasťou programu Red Bullu, neustále podstupujem nesmierne náročný program. Od prvého dňa sme [piloti vo všeobecnosti] pod tlakom a už som si naň zvykol. V Red Bulle som strávil päť rokov, takže na takéto situácie som takmer… som proste pripravený,“ zakončil mierne zdráhavo Lawson.

Súvisiace články