logo F1online.sk

Pérezov otec sa opäť ozval: Checa najali, aby končil na druhom mieste

Antonio Pérez Garibay
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2023

Otriasa sa pozícia Sergia Péreza v základoch? Red Bull už asi tisíckrát potvrdil, že do sezóny 2024 nastúpi s rovnakou jazdeckou dvojicou. Pochybnosti však pretrvávajú a Veľká cena Japonska opäť roztočila veľmi nepríjemnú debatu o Mexičanovej budúcnosti. Po veľmi dlhom čase sa ozval aj jeho otec, čo je ďalší signál, že Checo nie je v jednoduchej pozícii.

Antonio Pérez Garibay je známy otvorenosťou a láskou k svojmu synovi. Jeho vyjadrenia však častokrát prinášajú neželaný efekt. Keď to na začiatku sezóny vyzeralo na vyrovnanú bitku o titul medzi pilotmi Red Bullu, Antonio prirovnal svojho syna a Maxa Verstappena k súbojom Prosta a Sennu na konci 80. rokov. Len krátko nato sa Pérezova sezóna doslova rozsypala a na trati pôsobil veľmi matným dojmom.

Všetko vyvrcholilo v Japonsku, čo boli možno Mexičanove najhoršie preteky v doterajšom priebehu sezóny. Už kolízia s Alexom Albonom v Singapure naznačila, že Checo prehráva svoj boj hlavne po psychickej stránke a zostrelenie Kevina Magnussena bolo toho ďalším potvrdením.

„Checo pokračuje vo svojom boji. Auto je nastavené na Maxa, ktorý chce všetku priľnavosť na prednej náprave, kým Checo vždy jazdil so silným zadkom,“ povedal Antonio Pérez Garibay po Veľkej cene Japonska pre ESTO.

„Checa najali, aby končil na druhom mieste, takže teraz je na pozícii, pre ktorú si ho vzali. Musíte pochopiť, že len jeden jazdec sa môže stať majstrom sveta. Checo musí pracovať a rešpektovať to,“ vyhlásil Pérez starší.

Aj Michael Schumacher kedysi povedal, že šampión môže byť len jeden. Tieto slová Antonia Péreza si však trochu protirečia s vyhláseniami o Sennovi a Prostovi z úvodu sezóny alebo slovám o prvom mexickom majstrovi sveta. Zo súčasných vyjadrení sa skôr zdá, že jeho syn už akceptoval rolu dvojky a radšej vezme pravidelné pódiové umiestnenia, než by sa mal zmieriť so sedačkou v tíme zo stredu poľa.

„Všetko to bolo vybudované, aby sa z Maxa stal šampión. Musíte to pochopiť a rešpektovať,“ zopakoval Pérez starší. „Keby zmenil tím, končil by na štvrtom alebo šiestom mieste.“

Celé Mexiko však nepochybuje, že si ich miláčik svoje miesto udrží. Napriek všetkej kritike a chybám nemá Red Bull dôvod niečo meniť a Pérezove zotrvanie so sebou prináša množstvo výhod – aj keď väčšina z nich nie je športového charakteru.

„Najspoľahlivejší jazdec v súčasnej Formule 1 sa volá Checo Pérez,“ prehlásil Antonio odvážne. „Vidíte, koľko má po celom svete fanúšikov – aj v Japonsku ste mohli sledovať toľko mexických vlajok.“

„Je to jediný latinskoamerický pretekár v F1, pridajte k tomu jeho fanúšikovskú základňu a vyjde vám, že každá značka na svete by chcela mať Checa Péreza,“ dodal jeho otec.