logo F1online.sk

Miami bolo okamihom mentálneho rozkladu Sergia Péreza, myslí si Webber

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2023

Nenájdeme na súčasnom štartovom rošte pilota, na ktorého by sa pozeralo ťažšie než Sergio Pérez. Mexický pretekár bol v úvode sezóny pomerne vyrovnaným súperom pre Maxa Verstappena, ale potom sa totálne zosypal. Pár dobrých výsledkov v poslednom období naštartovalo Sergiov optimizmus, ale ten bol, ako ukázalo podujatie v Suzuke, len chabým výstrelom do tmy.

Psychika zohráva vo Formule 1 obrovskú rolu. Svoje o tom vie aj Mark Webber, ktorý svojho času sedel v Red Bulle a porážal ho tam tímový kolega. Sebastian Vettel triumfoval aj na psychologickom a politickom poli. Dodnes nájdete mnohých, ktorí Webbera považujú za talentovanejšieho pilota než štvornásobný šampión, ale samotná rýchlosť vám vo Formule 1 nestačí. Musíte ovládnuť novú úroveň, zvíťaziť vnútri tímu a hlavne zvíťaziť sám nad sebou.

Pre Austrálčana je zrejmé, kedy Pérez prišiel o svoje kúzlo. Na Veľkej cene Miami ho Max Verstappen v podstate deklasoval, keď po štarte z deviatej priečky zvíťazil pred Checom, ktorý štartoval z pole position. Holanďan vtedy zahájil nevídanú šnúru, viedol 248 kôl a vyhral desať veľkých cien v rade.

„Sezónu začal celkom dobre,“ povedal Webber o Pérezovi na Channel 4. „Myslím si, že v Miami sa tak trochu zosypal.“

„Štartoval vtedy z prvého radu. Max tuším dostal penalizáciu (v skutočnosti nezapísal žiadny čas v Q3, v prvom pokuse urobil chybu, druhý mu zmarili červené vlajky po nehode Charlesa Leclerca, pozn. red.) a prebíjal sa poľom, prevalcoval Péreza, zmizol v diaľke a nechal ho premýšľať, ako sa to mohlo stať.“

„To popoludnie v Miami bolo okamihom absolútneho mentálneho rozkladu Sergia. Odvtedy už ubehlo množstvo víkendov a nie je sa na čo vyhovárať. Pérez je špičkový pilot, premenlivé víkendy však nie sú jeho šálka kávy. Nemá rád, keď podujatie neprebieha hladko a nie je mu umožnené dostať sa do rytmu,“ hovorí Webber.

„Myslím si, že tento rok je priam rekordný čo do počtu mokrých tréningov a mokrých víkendov. To jeho problémy so sebadôverou ešte umocnilo. Dokáže sa z toho vôbec dostať?“ pýta sa Webber, ktorý má na konte viac víťazstiev než Pérez – deväť ku šiestim.

Napriek všetkému si však Mark nemyslí, že sa Red Bull odhodlá k nejakému šokujúcemu ťahu a vyhodí mexického pretekára. „Podľa mňa sa nemusí obávať. Myslím si, že to otvorene potvrdili toľkokrát, koľko sa len dalo. Povedal by som, že Helmut a Christian sa v tejto otázke názorovo rozchádzajú, ale podľa mňa si ho nechajú.“

„Je to známe meno a pravdepodobne skončí v šampionáte druhý, čo nakoniec nie je také zlé,“ povedal Webber.