logo F1online.sk

Alonso postúpil do Q3 s odretými ušami. Takmer ho vyradil Lawson

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 9. 2023

Čo sa to deje s Aston Martinom? V úvode sezóny bojoval o čelné pozície za každých podmienok, teraz má problém vôbec postúpiť do tretej časti kvalifikácie. Fernandovi Alonsovi sa to síce podarilo, ale s nováčikom Liamom Lawsonom z AlphaTauri to bolo veľmi tesné. Španiel pripúšťa, že jeho tím má problémy, ktoré sa po VC Japonska neskončia.

Pozrite sa na ten kontrast: Na úvodných pretekoch v Bahrajne sa Aston Martin mohol pochváliť tým, že v kvalifikácii medziročne našiel úctyhodných 1,619 sekundy. Ako dopadlo porovnanie minuloročnej kvalifikácie s dnešnou v Suzuke? Aston Martin dokonca o 0,006 sekundy spomalil. Nie je to teda len o relatívnej strate výkonu v porovnaní s konkurenciou.

Fernando Alonso napokon postúpil do tretej časti kvalifikácie o 0,043 sekundy. “Dnes sme sa len tak-tak dostali do Q3. Momentálne máme po rýchlostnej stránke problémy,” pripúšťa skúsený Astúrčan. “Z jedného okruhu na druhý sa to mení.”

“Vedeli sme, že Japonsko na papieri nie je pre nás zrovna najlepšie. Ani Katar nám zrejme nebude obzvlášť sedieť. Naďalej sa nám však darí prebojovať sa do najlepšej desiatky. Uvidíme v nedeľu, či získame nejaké body,” upravil svoje ambície, ktoré sa ešte pred pár mesiacmi točili okolo pódiových výsledkov.

Ak to takto pôjde ďalej, Aston Martin čoskoro nebude mať isté ani body a ktovie, možno ani konštruktérske štvrté miesto pred McLarenom. Alonso to nevidí celkom tragicky. “V nedeľu je to spravidla lepšie. Som stále optimista, že v nedeľu bodujeme, ale na druhej strane sa potrebujeme pozdvihnúť. Dúfame, že budeme konkurencieschopnejší.”

Lance Stroll sa po vynechaní pretekov v Singapure vrátil vo veľmi podobnej forme. V kvalifikácii nedokázal postúpiť ani z prvej časti a v nedeľu bude štartovať až zo sedemnásteho miesta. Sklamanie je namieste.

“Mal som pocit, že to bolo celkom dobré kolo, no nebolo až také rýchle. Tento víkend sa trápime,” poznamenal Lance Stroll v tradične expresnom zhodnotení celého dňa. Podarí sa Aston Martinu zlepšiť aspoň v nedeľu? “Možno o trochu, aspoň v to dúfam. Uvidíme zajtra.”

Súvisiace články