logo F1online.sk

Ambície Aston Martinu sa v Suzuke zredukovali na postup do Q3

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2023

Aston Martin je dnes už len tieňom šelmy, ktorou bol na začiatku sezóny. Fernando Alonso otvoril ročník s fenomenálnou bilanciou šiestich pódií z úvodných ôsmich pretekov, vychvaľoval auto i tím a trúfal si na víťazstvo. V druhej polovici roka sa však forma monopostu AMR23 zhoršuje a španielsky matador zredukoval svoje ambície pred japonskou kvalifikáciou na postup do Q3.

V Singapure prišiel Fernando o veľmi pozoruhodnú šnúru. V každých z úvodných štrnástich pretekov sa mu podarilo zabodovať, ale na okruhu Marina Bay zažil nedeľu hodnú zabudnutia s penalizáciou, nepodarenou zastávkou v boxoch a hodinami. Aj keď Aston Martin tento víkend vysvetlil Alonsov prepad poškodeným zavesením, voľné tréningy v Suzuke potvrdili, že tento tím už nepatrí medzi absolútnu špičku.

Iste, šieste miesto Fernanda Alonsa nie je na zahodenie, ale so stratou ôsmich desatín na Red Bull a piatich desatín na Ferrari nepatrí Aston Martin do úzkeho kruhu favoritov.

„Uvidíme, len teraz sme vyskočili z áut, takže ešte nemáme predstavu o všetkých dátach, ktoré sme dnes pozbierali. Pustíme sa do toho a dúfajme, že v sobotu budeme konkurencieschopní,“ odpovedal Alonso na otázku, akú malo auto v piatok výkonnosť a či Singapur bol len výnimočným zakopnutím zo strany Aston Martinu.

„Z auta som však mal dobrý pocit. Vrátiť sa do Suzuky je vždy krásne. Formula 1 je ako stvorená na takéto okruhy a bola to čistá radosť si dnes zajazdiť. Uvidíme, či k tomu pridáme aj rýchlosť,“ povedal Fernando.

Španielsky matador prišiel v Singapure o vzácnu šnúru bodovaných umiestnení, ale jedna mu ešte zostala. V tomto roku postúpil Fernando každý víkend do Q3, ale so stále vyrovnanejším poľom, mocným Red Bullom či pokrokmi Williamsu je stále ťažšie a ťažšie dostať sa do najlepšej desiatky.

„V tejto sezóne sa nám zakaždým podarilo postúpiť až do Q3. Naším cieľom bude pokračovať a nadviazať na túto šnúru, ale bude to tesné,“ dodal Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll má rovnaké ambície a v druhom tréningu sa do najlepšej desiatky tesne nezmestil. Kanaďan sa do Q3 prebojoval naposledy v Belgicku a na posledných dvoch podujatiach zakončil kvalifikáciu na poslednom mieste. Má teda čo naprávať.

„Suzuka je jedinečný okruh – pravdepodobne môj obľúbený –, takže som si tento deň užil. Bolo pekné sa po minulom víkende cítiť v aute opäť komfortne,“ povedal po skončení tréningov Stroll.

„Medzi prvým a druhým tréningom sme vykonali zmeny nastavenia a ku koncu dňa som mal z auta dobrý pocit, ale rozhodne tu ešte je niekoľko drobností, na ktoré sa musíme v noci pozrieť, keď chceme z nášho balíka vyťažiť maximum.“

„Naším cieľom pre kvalifikáciu musí byť postup do Q3, ale vieme, že v poslednom období bolo štartové pole veľmi tesné, takže na to musíme naďalej poriadne tlačiť,“ dodal Stroll.