logo F1online.sk

Stroll vysvetlil, prečo nenastúpil v Singapure napriek povoleniu lekárov

Nehoda Lancea Strolla
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2023

Aston Martin zažil v Singapure víkend hodný zabudnutia. Lance Stroll spôsobil tímu miliónové škody tvrdou nehodou v kvalifikácii a na preteky nenastúpil. Najdôležitejšie je, že kanadský pretekár vyviazol z nehody nezranený, ale tímu nezlepšil náladu ani Fernando Alonso, ktorý sa v nedeľu trápil a skončil posledný. V Suzuke to chce Aston Martin napraviť a v nedeľu zabodovať pokiaľ možno s oboma autami.

Nehoda Lanca Strolla vyzerala vskutku príšerne. Kanaďan vyletel z trate v poslednej zákrute a tvrdo vrazil do bariéry. Skutočnosť, že z auta vystúpil po vlastných, je svedectvom bezpečnosti súčasnej Formuly 1. Ba čo viac, Lance bol zdravotne v poriadku a mohol v nedeľu nastúpiť.

Nakoniec to však neurobil a preteky vynechal. Prečo? Veď keď dostanete od lekárov zelenú chcete jazdiť, aby tímu ani len nenapadlo vás nahradiť. Iste, Stroll sa ako syn majiteľa stajne niečoho takého nemusí obávať.

Okrem toho sa však vyrojili ďalšie špekulácie. Hovorilo sa o Strollových zdravotných problémoch, ktoré nesúviseli so sobotnou nehodou. Takisto sa hovorilo, že vynechá Veľkú cenu Japonska. Kanaďan preto čelí otázkam a na štvrtkovej tlačovej konferencii bol opýtaný, prečo nenastúpil na Veľkú cenu Singapuru napriek tomu, že od lekárov dostal zelenú.

„Teraz sa cítim dobre, určite oveľa lepšie než v sobotu,“ povedal Stroll v Japonsku. „Bol som v poriadku a zdravý nastúpiť na preteky, ale necítil som sa dostatočne dobre po fyzickej stránke na najťažšie preteky sezóny v Singapure.“

„V sobotu večer to na mňa začalo liezť a vedel som, že vstať v nedeľu ráno nebude žiadny med,“ povedal Stroll.

Vieme, že po takýchto nehodách jazdca bolí celé telo. Keby však lekári spozorovali čo i len náznak toho, že všetko nie je v absolútnom poriadku, Lance by nedostal zelenú, kým nebudú vykonané všetky potrebné vyšetrenia. Vieme, že v takýchto prípadoch sa veľmi dbá na možný otras mozgu, ktorý je pre jazdca veľmi nebezpečný, keďže symptómy sa vyvinú až po niekoľkých hodinách, možno dokonca dňoch.

Podľa dostupných informácií však lekári Strollovi žiadny otras mozgu nezistili aj napriek tvrdosti nárazu, takže Kanaďan nečelil žiadnej zdravotnej prekážke, ktorá by mu bránila nastúpiť.

„Prešiel som si kompletným protokolom v súvislosti s možným otrasom mozgu. Povedali mi: ‚Uvidíte, ako sa budete cítiť neskôr v noci.‘ Potom sa rozhodnete,“ povedal Stroll, ktorý nakoniec stavil na svoje pocity.

„V nedeľu je vždy šanca na body. Už sme videli jazdcov, ktorí štartovali dosť ďaleko vzadu a dokázali zabodovať. Nikdy neviete, čo sa stane. Keby som sa cítil dobre, naozaj dobre, pretekal by som. Jednoducho som však nemal pocit, že by to bolo správne a podľa mňa by to oddialilo moje zotavenie. Sem som prišiel stopercentne v poriadku,“ ubezpečil verejnosť Stroll.

Súvisiace články