logo F1online.skF1online.sk

Vylepšenia fungujú, znie z McLarenu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Vývoj McLarenu beží v tejto sezóne skutočne na plné obrátky. Tento tím predstavil v lete B-špecifikáciu a v Singapure C-špecifikáciu monopostu MCL60. Ukazuje pritom všetkým súperom, aké veľké pokroky sa dajú urobiť za krátky čas aj s takto reštriktívnymi pravidlami. Vo Wokingu si užívajú ovocie svojej práce a do jesennej časti sezóny idú s nádejou, že môžu vyhrať preteky.

Opäť to bol zhon a vylepšené auto dostal opäť len Lando Norris, ale v Japonsku bude tím v plnej zbroji a pripravený zaútočiť na okruhu, ktorý by mu papierovo mal dokonalo vyhovovať. S upravenými bočnicami, zmenami predného i zadného krídla delilo Landa Norrisa od pole position len 286 tisícin sekundy a v pretekoch skončil na druhom mieste.

Singapur pritom nemal patriť k okruhom, na ktorých mal byť McLaren zvlášť silný, ale s úpravami, ktoré mali riešiť práve nedostatky MCL60 na tomto type okruhov, má britský tím v rukách ten správny mix.

„Vylepšenia robili všetko, čo mali robiť,“ povedal Norris spokojne po pretekoch. „Všetko viac-menej fungovalo podľa očakávaní, podobne ako v Rakúsku, keď sme zahájili všetky tieto zmeny.“

„Robilo to všetko, čo sa od toho očakávalo; fungovalo to, ako sa očakávalo; a to všetko od prvého výjazdu na trať. To je podľa mňa pozitívne. Trochu sme to dolaďovali a vykonali sme pár drobností, ale inak to bolo dobré a jazdným vlastnostiam to pomohlo, čo je pozitívne a upokojujúce znamenie do budúcnosti,“ povedal Norris.

Angličan však pripomína, že porovnávať medzi Monzou a Singapurom je veľmi náročné. „Je to veľmi odlišný okruh. Len ťažko teda môžem povedať, že je to lepšie tu a bude aj tam, skrátka sa s autom oveľa ľahšie išlo na plný plyn na výjazde zo zákruty a zlepšili sa aj ďalšie drobnosti. Je ťažké však súdiť, keď nemáte s čím porovnať.“

„Celkovo je však jazda s autom rovnaká, stále sa snažíte nájsť limity, takže sa naďalej sťažujete na rovnaké veci a na rovnaké problémy, len pri tom všetkom idete o niečo rýchlejšie. Určite sme však urobili dobrý krok vpred, čo je dobré znamenie pred zvyškom sezóny,“ povedal Norris.

Je to odpoveď, akú chceli fanúšikovia McLarenu počuť? Určite áno a Lando k tomu použil aj príklad Red Bullu. Ak hľadáte rýchlosť, len ťažko sa s ňou dočkáte aj auta, s ktorým sa ľahko jazdí.

„Nemyslím si, že existuje dokonalé auto. Chcem tým povedať, že ako ukázali tento víkend Max Verstappen a Red Bull, dokážete sa veľmi rýchlo posunúť z rekordnej víťaznej šnúry k trápeniu. Spomínam si, že Mercedes na tom bol na tejto trati pred pár rokmi podobne. Aj keď dominovali, skrátka nedokázali prinútiť fungovať pneumatiky, alebo niečo podobné. Možno je Singapur len bodom zlomu pre všetkých, ktorým sa darí až príliš dobre,“ hovorí Norris.

„Bez ohľadu na to, kde sú, vždy hľadáte limity a vždy sa budete sťažovať na všetko. Nemyslím si teda, že hľadáme dokonalé auto. Chceme len auto dostatočne konkurencieschopné na to, aby držalo krok s chlapcami vpredu,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia