logo F1online.skF1online.sk

Norris s Verstappenom sa smiali na palubných záberoch Red Bullu v Singapure

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2023

Red Bull v Singapure očividne nebol vo svojej koži. Nebol to však jeden z normálnych výkonnostných výkyvov. Monopost RB19 bol na okruhu v Marina Bay taký zlý, že to Landovi Norrisovi s Maxom Verstappenom prišlo až smiešne.

Milovníci zveľaďovania štatistík si v tejto sezóne budú musieť vystačiť s tým, čo Red Bull dosiahol v doterajšej fáze ročníka. Všetky preteky sa mu vyhrať nepodarí, a tak celkom nenapodobní ani takmer dokonalú sezónu McLarenu z roku 1988. Kým vtedy britská stajňa prišla o jedno víťazstvo po nehode s pomalším monopostom, Red Bullu v Singapure vyslovene chýbala rýchlosť. O víťazstvo teda neprišiel cudzou vinou.

Aby sme boli presnejší, nechýbala mu len rýchlosť. Jazdci mali problémy aj s vyvážením auta či jeho správaním na brzdách. “Neviem, s čím sa tento víkend tak trápili,” zamyslel sa nad Red Bullom a víkendom z pohľadu Maxa Verstappena Lando Norris. “Keď som však v sobotu sledoval jeho palubné zábery, tak trochu som sa smial, pretože som ešte nikdy nevidel také zlé auto. Max sa na tom smial tiež. Uvidíme na ďalší víkend. Myslím si, že budú späť na čele.”

Max Verstappen jazdil aj tak trochu odovzdane. Po pretekoch prezradil, že s Landom Norrisom ani nezviedol poriadny súboj, viac-menej ho len nechal prejsť okolo.

Azda všetci fanúšikovia napínavých pretekov a poriadnej akcie by si teraz želali, aby Red Bull bol niekde na úrovni svojich súperov. Šampionát by to poriadne zamotalo; rozloženie síl na nižších pozíciách sa totiž neustále mení.

“Keby tu nebol Red Bull, už by som mal na konte dve víťazstvá,” vyhlásil Norris. “Vždy sme však zvádzali parádne súboje, len niekedy sa bojovalo iba o pozíciu najlepšie zo zvyšku balíka. Do tohto ‘zvyšku’ patríme nielen my, príliš pozadu nie je ani Aston. V úvode ročníka boli veľmi blízko, ale trochu sa prepadli. AlphaTauri bolo tento víkend veľmi rýchle, len to neposkladalo, keď bolo treba.”

Britovo hodnotenie je tak pozitívne. “Myslím si, že je to skvelé. Veľakrát by platilo, že ak by neúradoval top tím a neuchmatol si šou pre seba — keby sme pred rokmi odstránili Mercedes a teraz Red Bull —, videli by sme neskutočne súboje a v každej sezóne množstvo rôznych víťazov,” pouvažoval pilot McLarenu.

“Ak by sme sa tento rok dokázali trochu viac pobiť s Red Bullom, Mercedes by vyhral preteky, Ferrari by vyhralo preteky. My by sme teoreticky vyhrali v Silverstone a Budapešti. Trochu som o tom sníval!” priznal Norris nakoniec.

Súvisiace články

Diskusia