logo F1online.sk

Šťastný Norris je odhodlaný pobiť sa na čele, sklamaný Piastri vidí malú šancu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 9. 2023

Rozporuplná kvalifikácia pre McLaren. Kým Oscar Piastri mal opäť kúsok smoly a vypadol už v Q1, Lando Norris atakoval najvyššie priečky. Aj preto panovalo medzi pilotmi britského tímu absolútne rozdielne mentálne rozpoloženie.

Lando Norris aj napriek komplikáciám, keď takmer trafil havarované auto Strolla v závere Q1 a potom na konci Q2 narazil na žlté vlajky, bez väčších ťažkostí prešiel do tretej časti. Chvíľu miešal karty na samotnom čele, nakoniec musel brať aj štvrté miesto.

A aj keď jeho bezprostredná reakcia do vysielačky nebola úplne radostná, v rozhovoroch už vyzeral veľmi spokojne. „Skončiť dve desatiny od pole position je pre nás výborný výsledok. Bol som fakt blízko, no tieto dve desatiny som už, žiaľ, v aute nemal. Dostal som však z neho všetko, kolo v Q3 bolo veľmi dobré. Viem, že niektorí možno očakávali viac, ale osobne som veľmi šťastný, pretože sme bližšie, než sme čakali. Zároveň sme zdolali oba Red Bully a Mercedes, čo je trochu prekvapenie,“ povedal Lando Norris, ktorý po desiatykrát v rade postúpil do Q3.

Podľa piatkových analýz by na tom McLaren nemusel byť zle ani v pretekovom tempe, avšak skutočnú realitu ukáže až nedeľa. Čo bude cieľom Norrisa zo štvrtej priečky na štarte? „Predovšetkým dobré body. Asi by sa pýtalo spomenúť pódium, avšak Singapur je ťažká trať na predbiehanie. Ferrari je veľmi silné a George na Mercedese tiež. Netvrdím, že na tých pred nami budeme určite útočiť, máme však rýchlosť, aby sme sa s nimi pobili a zostali prinajmenšom tam, odkiaľ štartujeme,“ doplnil britský pilot.

Oscar Piastri zase vyzeral až netradične skleslo a v krátkosti svojho rozhovoru pre oficiálny web F1 takmer prekonal aj vždy veľmi stručného Lancea Strolla. Práve kvôli Strollovi prišiel Piastri o šancu zlepšiť svoj čas v Q1 a odštartuje až zo sedemnásteho miesta. Jedným dychom treba dodať dve skutočnosti. Prvá – samotný tím priznal, že aj keby Oscar kolo dokončil, bolo by to s postupom tesné. A druhá – ak by tím vyslal Piastriho na trať skôr, čo sa vzhľadom na jeho potenciálne ohrozenie priam pýtalo, tak by minimalizoval riziko vyplývajúce z červenej vlajky.

„Je to škoda… Som rád, že Lance je v poriadku. Avšak tiež je škoda, že sa to stalo priamo predo mnou, namiesto toho, aby sa to stalo za mnou,“ povzdychol si nešťastný Oscar Piastri, ktorý v internej kvalifikačnej bilancii prehráva s Landom Norrisom 3:12.

Austrálsky nováčik si vo svojej prvej sezóne vyberá aj povestnú dávku smoly, ktorá ho dnes nestretla po prvýkrát. „Moje prvé jazdy boli relatívne okej, pri záverečnom pokuse som mal problém s premávkou. Avšak, aj tak si myslím, že na postup do Q2 by to stačilo. Preteky budú ťažké. V druhom tréningu som jazdil za Loganom Sargeantom a nemohol som ho predbehnúť, ešte sa mi aj prehrievali pneumatiky. Fakt sa mi úplne nepozdávajú moje šance na body, no urobím, čo budem môcť,“ doplnil Piastri.