logo F1online.sk

Palou dal košom McLarenu bez jediného slova. Nedodrží ani svoje tohtoročné záväzky

Alex Palou
© Twitter/Chip Ganassi Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2023

Keby Alex Palou páchal vo Formule 1 podobné pestvá ako v IndyCar, stal by sa s prehľadom najnenávidenejšou postavou v padoku. Ak niečo verejnosť a športoví priaznivci nenávidia všetci zhodne, tak povyšovanie jednotlivca nad tím. Španielsky pretekár patril ešte nedávno k adeptom na prestup do Formuly 1, ale tam už v súčasnosti má povesť veľmi nespoľahlivého partnera.

Ak ste náhodou nesledovali dianie okolo španielskeho pretekára, použijeme na znázornenie jeho situácie (trochu nespravodlivo) Oscara Piastriho. Austrálsky mladík sa svojho času odmietol zaviazať Alpinu, ktorý ho oznámil ako svojho pilota pre sezónu 2023, a celkom bez okolkov prehlásil, že podpíše s iným tímom.

Nasledujúce udalosti ukázali, že Piastri bol v práve, ale teraz si predstavte, že by Oscar dal frčku po nose Alpinu a podpísal s McLarenom, ale potom si to na poslednú chvíľu rozmyslel a rozhodol sa vrátiť späť do Alpinu.

Niečo podobné, ale ešte horšie, urobil Alex Palou. Ten sa vlani dostal do poriadne tvrdej prestrelky so svojím tímom Chip Ganassi Racing. Aj keď ten mal na jeho služby platnú opciu, španielsky pretekár podpísal zmluvu s McLarenom a vyhlásil, že v roku 2023 bude pôsobiť ako súťažný pilot tejto stajne v IndyCar a jej testovací pilot v F1.

Ganassi sa však nedal a Španiela zažaloval. Americký súd napokon Paloua schladil a označil jeho záväzky voči Ganassimu ako právoplatné. Španiel tak musel v roku 2023 jazdiť v IndyCar za tento tím a darilo sa mu veľmi dobre, keď s predstihom získal svoj druhý titul.

Ešte predtým však jednostranne vyhlásil, že si to rozmyslel a jeho dohoda s McLarenom v IndyCar, ktorá mala nakoniec platiť od roku 2024, už nie je aktuálna. Britskej stajni poďakoval za jazdu s monopostom F1 (starým aj novým) a povedal, že bude pokračovať s Ganassim. Napadá nás, že potrebujeme tento článok dokončiť a zverejniť čo najrýchlejšie, pretože Palou môže medzitým opäť zmeniť názor.

V každom prípade viedla celá táto situácia (neprekvapivo) k mediálnej prestrelke medzi Zakom Brownom a jeho bývalým zverencom. Palou tiež zámorským médiám potvrdil, že čelí žalobe McLarenu na britskom súde. Možno sa teda dozvieme, či bol Zak Brown pri podpisovaní dohody so španielskym pretekárom podobne ledabolý ako Alpine v prípade Piastriho.

Americký Indy Star pred časom oznámil, že McLaren vzniesol nárok v astronomickej výške dvadsať miliónov dolárov. Ak je to pravda, španielsky pretekár by to rozhodne nemal brať na ľahkú váhu.

„Palou obdržal pre rok 2024 podstatnú finančnú čiastku a okrem toho sme doňho investovali milióny dolárov v našom rozvojovom programe vo Formule 1,“ prehlásil pred niekoľkými týždňami Zak Brown.

„Teraz sa zdá, že naša viera, odhodlanie, investície a dôvera v Alexa sú stratené,“ dodal.

Palou sa pre svoje vrtošivé rozhodnutia rozišiel aj so svojimi dovtedajšími manažérmi a v spore s McLarenom už má nových zástupcov. Pikantné na tom však je, že rok 2023 ešte neskončil a Španiel mal byť viazaný povinnosťami rezervného pilota stajne F1 na podujatiach, ktoré sa nekryjú s pretekmi IndyCar.

„Stále je naším rezervným jazdcom. Nemyslím si však, že sa objaví v Singapure, čo je jeho zmluvná povinnosť,“ prehlásil Brown pre The Race. „V tomto roku však využívame služby niekoľkých ďalších rezervných pilotov.“

Odpoveď na túto otázku poskytol médiám na záverečnom podujatí sezóny na okruhu Laguna Seca sám Palou. „Nebudem tam. V prvom rade preto, že nemôžem, pretože idem na odovzdávanie cien po skončení sezóny IndyCar. Neskôr ma čaká testovanie monopostu pre rok 2024.“

„Plány sa zmenili a ja už neprídem na žiadne podujatie Formuly 1,“ prehlásil Palou.

Aby sme dotvorili obraz celej situácie, Brawn médiám prezradil, že španielsky pretekár sa svojmu tímu v F1 obrátil chrbtom bez toho, aby mu o tom povedal jediné slovo, čo následne potvrdil aj sám Alex. „Áno, je to pravda. Nehovorili sme spolu. Nemyslím si, že by som mal v tejto chvíli povedať niečo, čo by prospelo jemu alebo mne.“

„Nemám s ním žiadny problém. Keď ho stretnem, nebudem odvracať pohľad ani sa neotočím opačným smerom. V súčasnosti si však nemyslím, že máme o čom hovoriť,“ povedal Palou.