logo F1online.sk

Rosberg: Pokiaľ sa Stroll nezlepší, Aston Martin by mal prehodnotiť jeho zotrvanie v tíme

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 9. 2023

Lance Stroll ťahá v súboji s Fernandom Alonsom za kratší koniec – a to výrazne. Španielsky matador má na konte trojnásobne viac bodov ako Kanaďan, pravidelne sa umiestňuje na stupňoch víťazov a v šampionáte okupuje priebežnú tretiu priečku. Na druhej strane, rodák z Montrealu sa na pódium nepostavil ešte ani raz a jeho výkony majú skôr zostupnú, než vzostupnú tendenciu. Nico Rosberg sa preto nazdáva, že pokiaľ sa 24-ročný pretekár v dohľadnej dobe nezlepší, v Aston Martine by mali prehodnotiť jeho ďalšie účinkovanie v tíme.

Taliansky víkend mal pre Strolla prívlastok „zlý“. V sobotu nielenže nepostúpil ani do Q2, ale kvalifikoval sa do pretekov z úplne posledného miesta, aby v nich následne preťal šachovnicovú vlajku ako v poradí šestnásty.

Aston Martin sa aj pre jeho opakované zaváhanie prepadol v Pohári konštruktérov za Ferrari. Našťastie, pred piatym McLarenom má vyše stobodový náskok, čiže z tejto strany už bezprostredné riziko nehrozí.

V nasledujúcej sezóne však môže byť pole ešte o čosi vyrovnanejšie, čo bude mať za následok, že Aston Martin bude potrebovať dvoch pravidelne bodujúcich jazdcov. Nico Rosberg sa z tohto dôvodu zamýšľa, či by nebolo na čase nahradiť Strolla niekým povedzme konzistentnejším.

„Nerozumiem, čo sa to s Lancom stalo,“ vyslovil sa majster sveta z roku 2016. „Je to veľmi slušný jazdec, ktorý na začiatku sezóny ukázal, že dokáže byť Fernandovi na dosah. V prípade, že Fernando skončil tretí, Lance bol piaty či šiesty.“

„Teraz má krízu a Aston Martin si z dlhodobého hľadiska nemôže dovoliť mať jazdca, ktorý výrazne zaostáva. Buď sa Lance prinavráti na miesta, na ktoré ukázal, že má a kde by mal byť, alebo sa v Aston Martine budú musieť zamyslieť nad tým, či nie je načase v hierarchii druhého jazdca vymeniť.“

„Fernando potrebuje postrčiť. Taktiež by bolo lepšie aj pre nastavenie auta, keby na ňom pracovali dvaja [rýchli] piloti. V takom prípade je to úplne o inom. Je potrebné mať dvoch rýchlych jazdcov,“ doplnil Rosberg.

Vzhľadom na to, že Aston Martin ovláda Lawrence Stroll, je poľa Rosberga nepravdepodobné, že v blízkej budúcnosti dôjde k Strollovmu nahradeniu – teda za predpokladu, že to nebude v jeho vlastnom záujme. „Pravdepodobne by sa tak stalo iba v prípade, že by to bol sám Lance, ktorý by povedal – ak by aj naďalej výkonnostne zápasil – ´mal by som presedlať na niečo iné´. Najjednoduchšie by bolo, keby sa Lancovi podarilo sa opäť prinavrátiť sa do formy a zaujať miesta neďaleko za Fernandom, na čom určite má.“

„Celú situáciu komplikuje vzťah otca so synom. Je to ťažká situácia. Ak by bol Aston druhý v Pohári konštruktérov, domnievam sa, že by obdržal o 30 miliónov libier viac z príjmov televíznych spoločností, ako keď je štvrtý. V hre je tak veľa peňazí,“ zakončil Rosberg.

Súvisiace články