logo F1online.sk

Vettelovi sa zacnelo za F1. Na Nordschleife preveril svoj majstrovský Red Bull RB7

Sebastian Vettel na Nürburgringu
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 9. 2023

Sebastian Vettel síce aktívnu kariéru pred časom ukončil, to však neznamená, že bude do konca života už len čumieť do telky. Po takmer roku, čo zavesil „volant na klinec“, sa s legendárnym monopostom RB7 predstavil na Nürburgringu, kde ho privítalo niekoľko desiatok tisíc fanúšikov.

Nemec sa samozrejme na trati nepremával sám, spoločnosť mu robili aj ďalší „odborníci z fachu“, napríklad taký David Coulthard (na monoposte RB8), Júki Cunoda (Honda NSX Gt3), Gerhard Berger (Ferrari F1-412 T2), Ralf Schumacher (Williams FW25), Jos Verstappen (Ford Supervan 4.2) či syn Nikiho Laudu Mathias (Ferrari 312 B3-74).

Vettel sa až na návštevu padoku počas Veľkej ceny Monaka motoršportovému svetu v posledných mesiacoch úspešne vyhýbal. Pre tentokrát však urobil výnimku a na domácom Nürburgringu sa rozhodol potešiť množstvo skalných fanúšikov, keď v sobotu po prvýkrát od odchodu z Milton Keynes v roku 2014 zasadol za volant niektorého z Red Bullov – konkrétne sa rozhodol prevetrať dominantný monopost RB7 [taktiež známy ako Kinky Kylie] z roku 2011.

Na starom Nürburgringu, ktorý má dovedna viac než dvadsať kilometrov, sa v modernej ére naposledy predstavil ešte Michael Schumacher v roku 2013. Odvtedy túto časť Nemecka jazdci Formuly 1 úspešne opomínali – až doteraz.

Sebastian Vettel sa v „Zelenom pekle“, ako znie prezývka okruhu, predstavil v sobotu na poludnie pred vyše 30-tisícami návštevníkmi na podujatí, ktoré malo samozrejme ekologický nádych, keďže bol Nemcov monopost poháňaný syntetickým palivom.

„Motoršport je moja vášeň,“ vyslovil sa pred započatím podujatia Vettel. „Je pre mňa životne dôležité ukázať, že pretekárske autá môžu fungovať rovnako dobre a rýchlo aj so syntetickým palivom, s palivom, ktoré je uhlíkovo neutrálne. Nejedná sa už len o koncepciu budúcnosti, je to téma dneška.“

Majster sveta z rokov 2010-2013 sa následne v nižšie priloženom videu po rokoch znovu zjednotil s monopostom RB7, pričom ho potešilo, že sa doňho aj napriek nie zrovna diétnej strave na formulovom dôchodku bez problémov vošiel.

“Nachádzame sa na Nürburgringu, kde sa predstavíme s monopostom RB7,” ozrejmil na začiatku videa Vettel. “Auto je pôvodné, šasi je z roku 2011,” vysvetľoval ukazujúc na majstrovské auto spred dvanástich rokov. “Sme pripravení, akurát máme ešte za cieľ pred zajtrajškom všetko poriadne otestovať. Auto znie skvele.”

“Našťastie sa doňho ešte stále zmestím,” poznamenal so širokánskym úsmevom Seb. “S autom som sa [po rokoch] zžil takmer okamžite. Je o niečo menšie, než súčasné autá a tiež je živšie a agilnejšie. Mám naň množstvo dobrých spomienok,” zakončil Vettel, ktorý zároveň prezradil, že o dva týždne v Suzuke bude zastihnuteľný v padoku.

Takto sa Sebastian Vettel prihovoril fanúšikom:

A takto si štvornásobný majster sveta počínal za volantom RB7:

Zvyšok posádky:

Galéria

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
© Red Bull Content Pool 1/15